Bilder från Brittney Root (tv) som är lärare i Illinois och Jason Knoll från Wisconsin, lärare sedan 16 år med 11 års erfarenhet från militären. Foto: Privat

Lärare svarar upp mot Trumps utspel om att beväpna skolpersonal

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har efter skolskjutningen i Florida lyft tanken att lärare med dolda vapen i skolorna skulle kunna avskräcka potentiella framtida skolskyttar. Många har reagerat på uttalandet – och nu svarar lärare under hashtaggen #ArmMeWith på vad de hellre skulle vilja beväpna sig med.

Efter förra veckans skolskjutning i Parkland, Florida, där 17 personer miste livet, har Donald Trump öppnat upp för striktare vapenlagar och utökade bakgrundskontroller av vapenköpare. Han har även lagt fram ett mer kontroversiellt förslag om att lärare ska kunna bära ett dolt vapen på sina arbetsplatser, och även få genomgå specialträning.

– Det skulle självklart bara vara personer som är väldigt skickliga på att hantera ett vapen, sa Trump när han en vecka efter den dödliga attacken mötte ett antal elever, lärare och föräldrar från Marjory Stoneman Douglas High School.

Skolskjutningen i Florida

– Om du hade haft en lärare som kunnat hantera ett skjutvapen, då hade attacken kunnat avslutas mycket snabbt.

”Beväpna” med kunskap och böcker

Trump har kritiserats hårt för sitt sätt att hantera och kommentera skolskjutningen i Florida, och den tänkbara åtgärden att beväpna lärare har inte fallit i god jord.

Redan under mötet i Vita huset, där även anhöriga till offer vid tidigare skolskjutningar var på plats, fick presidenten mothugg av en mamma till ett av de barn som dödades i massakern i Sandy Hook 2012 som sa att man i stället för skjutvapen borde ”beväpna dem med kunskap”.

Och nu har en rörelse bildats på sociala medier. Under hashtaggen #ArmMeWith svarar lärare upp med saker de mycket hellre skulle vilja ”beväpna sig med”, som exempelvis böcker, tid och resurser.

Instagram-inlägg av Boston-läraren Jillian Starr, som undervisar barn i andraklass och skriver att hon vill beväpnas med tillräckligt mycket tid under sina arbetsdagar och utrymme nog att ”uppmuntra och stödja hela barnets utveckling”. Foto: Skärmdump Instagram / @starrspangledplanner

Bara på Instagram har nära 10.000 inlägg lagts upp under hashtaggen. Bakom uppropet står enligt Buzzfeed lärarna Brittany Wheaton, 27, från Utah, and Olivia Bertels, 27, från Kansas, som lärde känna varandra genom just Instagram.

– Eftersom det är lärarna som befinner sig i klassrummet när det händer skulle jag vilja tro att det är vi som vet vad som är bäst för våra studenter, säger Wheaton till nyhetssajten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutningen i Florida

Mer i ämnet