– Vi ska komma ihåg att USA upplevt många kriser tidigare. USA startade via en revolution och en frihetskamp, det finns en lång tendens att vara misstänksam mot statsmaken, säger Trädgårdh. Foto: SVT

Lars Trägårdh: ”Människor lever med helt olika synsätt”

Uppdaterad
Publicerad

Fler republikanska väljare än demokratiska stöttar stormningen av kongressen, visar Yougovs snabbmätning efter händelserna. En indikation på det vi redan vet menar historieprofessorn Lars Trägårdh – USA är ett land som är kraftigt polariserat.

Yougovs opinionsundersökning om hur folk ställer sig till stormningen av Capitolium visar att sex av tio väljare tycker att händelsen är ett hot mot demokratin. Nedbrutet på partisympati ser det dock annorlunda ut bland de 1 148 personer som Yougov frågat. 45 procent av de republikanska väljarna som tillfrågats stöttar stormningen medan nästan alla av de demokratiska väljarna som tillfrågats är emot den.

Bland de tillfrågade som tror att det skedde valfusk i en omfattning nog att påverka valresultatet stöttar 56 procent kongresstormningen.

Trots ett relativt litet underlag i mätningen som genomförts kort efter stormningen av kongressen menar historieprofessorn Lars Trägårdh att det är en indikation på det många redan påpekat, ett starkt splittrat amerikanskt samhälle.

– Det tyder på att polariseringen i USA är väldigt stark, det ger en känsla av oro för framtiden. Människor lever med helt olika syn på vad som hände i valet och även vad som hände igårkväll, vilket är ännu mer chockerande, säger Lars Trägårdh i SVT:s sändning.

”Tendens att misstro statsmakten”

– Det är en tendens vi ser inte bara i USA utan även här i Sverige, man går efter information i sina egna sociala medier istället för att söka korrekt fakta, säger professorn.

För att förstå utvecklingen i USA är det viktigt att se till hur den politiska historien i landet sett ut menar han.

– Vi ska komma ihåg att USA upplevt många kriser tidigare. USA startade via en revolution och en frihetskamp, det finns en lång tendens att vara misstänksam mot statsmaken, säger Trägårdh.

Yougovs undersökning

Frågan som opinionsinstitutet Yougov ställde var:

”Trumpanhängare har stormat Capitolium för att protestera mot att Joe Biden skulle godkännas som president. Baserat på vad du har hört eller läst om det här, är du för eller emot agerandet?”

1 448 personer deltog i undersökningen via Youguvs app Youguv Direct. 1 397 personer var medvetna om händelserna vid Capitolium. Felmarginalen är 3,3 procent.

Läs mer om undersökningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.