Lättade restriktioner för vaccinerade i USA skapar förvirring

Publicerad

Fullt vaccinerande personer i USA behöver inte längre bära munskydd. Men trots beskedet har det uppstått viss förvirring bland befolkningen i landet.

Efter drygt ett år av hårda restriktioner öppnar nu USA upp. Enligt landets smittskyddsmyndighet är 123 miljoner amerikaner fullvaccinerade och nyligen kom beskedet att den som fått samtliga två sprutor inte längre behöver använda munskydd.

– Om man är vaccinerad kan man känna sig säker. Det behövs inga munskydd eller socialt avstånd, sa Andrew Cuomo, guvernör i New York under en pressträff.

Trots det raka beskedet har det uppstått viss förvirring bland befolkningen.

– Det råder en rejäl ovisshet runt om i landet eftersom det här beskedet kom ganska överraskande. Man kan säga att den amerikanska follkhälsomyndigheten gick från en ytterlighet till en annan, säger Stefan Åsberg, USA-korrespondent i Morgonstudion.

Se mer i klippet ovan varför beskedet har varit svårt att förstå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.