Människor söker efter dödsoffer efter att det malaysiska planet störtat i Ukraina på torsdagen. Foto: TT

USA kräver omedelbar utredning

Uppdaterad
Publicerad

USA vill ha en omedelbar och offentlig utredning kring det befarade nedskjutna malaysiska flygplanet i östra Ukraina som kostade 298 människors liv, och kräver att inga bevis får avlägsnas. Samtidigt lovar pro-ryska separatister internationella experter tillgång till det kraschade passagerarflygplanet.

Enligt Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har proryska separatister gått med på att släppa fram internationella experter och samarbeta med ukrainska myndigheter för att utreda flygkraschen i östra Ukraina, som krävt 298 dödsoffer. Det efter samtal med representanter för Ukraina, Ryssland och OSSE, och krav från omvärlden om att händelsen utreds.

– Frankrike kräver att allt görs för att sprida ljus runt de omständigheter som orsakat tragedin, säger Frankrike president François Hollande.

”Planet hade inga tekniska problem”

Det har kommit motstridiga uppgifter om planets så kallade ”svarta lådorna”. Tidigare under fredagen sa sig pro-ryska separatister ha hittat två ”svarta lådor” och planerat att skicka dem till Ryssland för analys. Men på eftermiddagen förnekade en separatistledare det och Rysslands utrikesminister sa i ett uttalande att landet inte planerar att ta emot några ”svarta lådor” från pro-ryska separatister. Kort där på rapporterade nyhetsbyrån Reuters att ukrainsk räddningstjänst hittat två ”svarta lådor” på olycksplatsen.

USA:s president Barack Obama har framhållit att bevis från det kraschade planet inte får föras ut ur landet innan händelsen utretts.

Enligt ett uttalande från Malaysia Airlines hade planet, som senast servades den 11 juli, ingen historia av tekniska problem och kommunikationsutrustningen ska ha fungerat normalt.

Ungefär 100 av de passagerare som omkom när det malaysiska planet kraschade i östra Ukraina var på väg till den 20:e internationella aids-konferensen i Melbourne i Australien.

Inte en olycka

Ukrainas inrikesdepartement bekräftade i går kväll att samtliga passagerare på planet har omkommit och i ett utspel säger president Petro Porosjenko att planet kan ha skjutits ned på en höjd av 10.000 meter, när separatister sköt mot planet med en så kallad buk-missil. Porosjenko kallar kraschen ett ”terrordåd”.

I går kväll meddelade också den amerikanska underrättelsetjänsten att planet beskjutits och USA:s vicepresident Joe Biden sa så här:

– Det var inte en olycka, planet sköts ner.

Ukraina skyller på Ryssland och Ryssland på Ukraina.

– Putin talar om det hela som en tragedi, men utan att tala om orsaken. Däremot publicerar ryska statskanalen uppgifter om att ögonvittnen ska ha sett två ukrainska stridsplan som flög efter det malaysiska planet, bara tre minuter före kraschen. De säger också att det finns radarbilder på det. Men den här kanalen har tidigare kommit med osanningar, säger Hanna Nyberg, SVT:s utsända i Moskva.

Inga svenskar

UD uppger att det inte fanns några svenskar ombord på det malaysiska planet som kraschade i östra Ukraina.

– Vi har fått bekräftat att det inte fanns några svenskar ombord på planet, säger Erik Wirkensjö vid UD:s presstjänst.

Enligt Malaysia Airlines vice vd var de flesta som omkom från Holland.

USA vill ha snabb utredning

USA vill ha en omedelbar och offentlig utredning kring det nedskjutna malaysiska flygplanet i östra Ukraina som tog 298 människors liv, och kräver att inga bevis får avlägsnas.

Separatisterna i den självutropade ”Folkrepubliken Donetsk” förnekar all inblandning i kraschen och lovar att gå med på att internationella experter inleder en undersökning.

De uppger att de har hittat flygplanets färdskrivare – och att den ska skickas till Moskva för analys. Men USA:s president Barack Obama har i samtal med Ukrainas president Petro Porosjenko framhållit att bevis från det kraschade planet inte får föras ut ur landet förrän en ”noggrann och öppen” utredning har kunnat genomföras.

FN:s säkerhetsråd kommer i dag att ha ett möte om händelsen.

  • Planet från Malaysian Airlines var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur med 298 passagerare ombord när det kraschade i östra Ukraina.

  • Mer än 150 av passagerarna i planet var nederländska medborgare. Många var på väg till den 20:e internationella aids-konferensen i Melbourne i Australien, uppger tjänstemän, enligt AFP. UD uppger för TT att inga svenskar fanns ombord.

  • Flygrutten över östra Ukrainas luftrum har stängts av tills vidare av Eurocontrol, som styr över luftrummet över Europa. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet