Irans president Hassan Rouhani fick ta emot ett samtal från Stefan Löfven (S) under söndagkvällen där Löfven avkrävde Irans ansvar. Foto: EPA/IRAN'S PRESIDENT OFFICE HANDOUT och Henrik Montgomery / TT

Löfven i telefonsamtal med Irans president – kräver ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven framförde Sveriges fördömande av nedskjutningen av det ukrainska planet i ett telefonsamtal med Irans president under söndagskvällen, enligt ett pressmeddelande på regeringens hemsida.

Statsministern betonade att Iran måste ta fullt ansvar för det som hänt, och president Hassan Rouhani lovade att Iran skulle samarbeta.

Av de 176 människor som dödades i nedskjutningen i onsdags var 17 hemmahörande i Sverige. Statsminister Stefan Löfven har redan tidigare fördömt att planet med civila sköts ner. Under söndagen ringde han Irans president Hassan Rouhani för att framföra detta.

Enligt pressmeddelandet anser Löfven att Irans erkännande lägger en god grund för att utredning kommer utföras på ett omfattande och transparent sätt och att den kommer ge klarhet i alla detaljer kring nedskjutandet av planet. Han kräver också att de experter som Sverige och andra berörda länder vill skicka ska ges full insyn i utredningen.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Svarta lådans avslöjande

Tidigare i dag har Haverikommissionen också lämnat en förfrågan om att Sveriges representanter ska få närvara i Kiev i Ukraina, när detaljerna från planets färdskrivare, de så kallade svarta lådorna, ska avslöjas.

I vanliga fall är informationen från svarta lådan avgörande för att få reda på varför ett plan har kraschat, men eftersom man i det här fallet redan vet det är det främst av andra anledningar som Sverige vill vara med.

– Det stora värdet jag ser, och varför vi lagt hemställan att delta, är för att få träffa de andra berörda länderna och framför allt den iranska utredningsledaren och hans utredningsgrupp, säger Peter Swaffer som är avdelningschef för luftfart på Haverikommissionen och Sveriges representant i den här utredningen.

”Se oss som en resurs”

Enligt honom har Sverige ingen formell rätt att närvara vid det här mötet, men han är optimistisk om att Haverikommissionens önskan ska godkännas.

– De har inte sagt ja än, men de har involverat alla berörda stater och informerat om sina avsikter att ta färdskrivaren till Kiev och jag tolkar det positivt. Jag hoppas de ser oss som en resurs, säger Peter Swaffer.

Nedladdningen av datan från färdskrivaren planeras ske den 17 januari, om det kan göras i Kiev, och mötet som Sverige bett att få bli inbjudna till kommer då ske den 20 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet