SVT:s korrespondent Tomas Thorén träffar Macchiarinis läkarkollega Cengiz Gebitekin på sjukhuset i Bursa i Turkiet. Foto: SVT Nyheter

Macchiarini fortsätter att operera i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Kirurgen Paolo Macchiarini fortsätter att utföra operationer i Turkiet. Efter skandalen på Karolinska Institutet har Macchiarini opererat patienter på universitetssjukhuset i Bursa.

– Macchiarini är fortsatt välkommen här, berättar den turkiska läkaren Cengiz Gebitekin för SVT Nyheter.

– Operationerna som professor Macchiarini anlitas för är komplicerade kirurgiska ingrepp som få, om ens några, thoraxkirurger i världen är tekniskt kompetenta för att utföra, säger Cengiz Gebitekin.

Den turkiske läkaren Cengiz Gebitekin är en god vän till Macchiarini sedan mer än 20 år tillbaka. I Turkiet är Cengiz Gebitekin känd som en respekterad kirurg.

Macchiarini-skandalen

Följde ett av offren

Han hade också uppdraget att hantera ersättningen och inspektera behandlingen av den turkiska medborgaren Yesim Cetir på Karolinska Institutet för den turkiska hälsomyndighetens räkning.

Yesim Cetir var en turkisk student och en av de som fick Macchiarinis plaststrupe inopererad, men implantatet växte inte fast och förra året avled hon efter en längre tids intensivvård.

”Orättvist utpekad”

Men den turkiske läkaren Cengiz Gebitekin menar att Macchiarini är orättvist utpekad som syndabock.

– Jag stöder professor Maccharini till fullo och anser att anklagelserna i media är orättvisa, säger han.

Cengiz Gebitekin berättar för SVT att han försökt ordna en anställning åt Macchiarini på universitetssjukhuset i Bursa. Han försvarar också Macchiarinis operationer av plaststrupar trots den omfattande kritiken.

– Bioartificiella transplantationer av luftstrupar har hjälpt patienter att förlänga deras liv och lindra symptom, säger han. Men Cengiz Gebitekin säger samtidigt att operationer med syntetiska strupar inte utförs på patienter i Turkiet.

Räddat en baby

I februari i år spreds en nyhet i turkiska medier att Macchiarini och Gebitekin ska ha räddat livet på en baby. Det handlade om en gemensam operation på en vid tillfället fem månader gammal baby med svårigheter att andas på grund av struphuvudförträngning.

– Det var en mycket komplicerad luftrörsrekonstruktion. Ingen annan kan utföra den här operationen i Turkiet, säger Cengiz Gebitekin.

Han säger att babyn mår bra och att luftstrupen efter operationen växt normalt. Men Cengiz Gebitekin vill inte svara på fler frågor om operationen eller patientens tillstånd.

Fakta: Läget för anhöriga till offren för Macchiarinis transplantationer i Sverige

Det första offret som transplanterades med en konstgjord luftstrupe av Paolo Macchiarini var en eritreansk medborgare. Han dog 2014, två år efter operationen. Hans änka och tre barn begärde ekonomisk ersättning. Utöver begravningskostnader har familjen inte erbjudits någon ekonomisk kompensation av Karolinska, enligt deras juridiska ombud, Sabina Saidi.

Anhöriga till den amerikanske medborgare som dött efter transplantationen driver en rättsprocess mot det företag som tillverkar syntetiska luftstrupar.

Den turkiska studenten avled förra året och även hennes pappa har gått bort i cancer. De anhöriga driver en process i Sverige och mot det amerikanska företag som tillverkar plaststruparna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet