Macron: ”Vill verkligen jävlas med ovaccinerade”

Publicerad

Under pandemin har Emmanuel Macron gjort sig känd som en hårdför ledare när det kommer till åtgärder för att få fler att vaccinera sig. Nu har den franske presidenten återigen hamnat i blåsväder efter ett uttalande i tidningen Le Parisien.

– När det kommer till de ovaccinerade så vill jag verkligen jävlas med dem, säger han till tidningen.

Intervjun som nu väckt ramaskri inom den franska politiken har sin utgångspunkt i ett lagförslag. Från och med den 15 januari vill regeringen införa krav på vaccinationsbevis för besökare vid till exempel restauranger och biografier. Tidigare har det räckt med ett negativt provsvar.

Strategin är att uppmana till vaccinering genom att ”begränsa tillgången till aktiviteter i det sociala livet så långt det går”, enligt presidenten.

– Jag vill inte jävlas med det franska folket, men när det kommer till de ovaccinerade så vill jag verkligen jävlas med dem, säger Macron till Le Parisien.

Ordet som presidenten valde, verbet ”emmerder”, stammar från franskans ”merde” och anses i franskan utgöra vulgär slang, skriver AFP.

Tumult i parlamentet

Efter uttalandet lät reaktionerna inte vänta på sig. När Frankrikes parlament sammanträdde för att debattera regeringens förslag på onsdagen hade fokus helt förflyttats till Macrons uttalande.

– Jag är personligen för vaccinpass, men jag kan inte ställa mig bakom en lag med syftet att jävlas med fransmännen, sade Christian Jacob, ledare för det konservativa partiet Republikanerna.

– Presidenten är en monark som tillåter sig själv att förolämpa delar av det franska folket genom att kalla dem oansvariga icke-medborgare, fyllde Ugo Bernalicis från vänsterpartiet Det okuvade Frankrike i.

Macron närvarade inte själv i parlamentet utan försvarades istället av hälsoministern Olivier Verán, som hävdade att presidentens enda mål är att skydda befolkningen.

Till slut valde parlamentets ordförande att avbryta debatten, eftersom de uppjagade ledamöterna inte kunde leva upp till villkoren om en lugn arbetsmiljö.

Fem miljoner ovaccinerade

Det här är inte första gången som den franska regeringens vaccinationsstrategi väcker starka känslor i Frankrike.

Regeringen har även tidigare under pandemin fört en relativt hård linje, med bland annat obligatorisk vaccinering för all vårdpersonal. Landet var också tidigt ute med så kallade hälsopass, ett system som väckte massiva protester när det infördes i augusti.

De åtgärder som vidtagits hittills har dock inte nått ända fram. Enligt France24 finns fortfarande fem miljoner personer över 12 år som inte fått en enda dos, och vaccinationsarbetet har blivit en het stridsfråga inför presidentvalet i april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.