Venezuelas president, Nicolas Maduro. Foto: TT

Maduros ilska – tänker lämnar samarbetsorganisationen OAS

Uppdaterad
Publicerad

Efter en månad av blodiga våldsamheter fortsätter spänningarna att öka mellan regimen och oppositionen i Venezuela. Samtidigt har organisationen för amerikanska stater, OAS, meddelat att man vill hålla en specialkonferens om Venezuela-situationen. Maduros svar: Lämnar OAS.

Venezuela lämnar OAS som en protest mot ”den Washington-ledda kampanjen mot landets socialistiska regering”. Det meddelade landets utrikesminister i ett tv-sänt uttalande efter att medlemsländerna, med bland annat USA och Brasilien, annonserat att man planerar en specialkonferens om situationen i Venezuela.

OAS har sin bas i Washington i USA, och Nicolas Maduro har tidigare låtit meddela att Venezuela inte tänker acceptera ett möte med medlemsländernas utrikesministrar utan tillstånd från regeringen i Caracas.

Krisen i Venezuela

Samarbetsorganisationen har kritiserat Venezuelas regering hårt för bristande demokrati, och landet har tidigare hotat att lämna OAS om den skulle ta upp krisen i landet till diskussion på ett utrikesministermöte.

Lämnar in utträdes brev

Venezuela kommer under torsdagen att lämna in ett brev där de meddelar sitt utträde ur OAS.

OAS-chefen Luis Almagro, tidigare utrikesminister i Uruguay, har tidigare sagt att Venezuela borde stängas av om landet inte håller val ”så snart som möjligt”.

Kastade bensinbomber

Under onsdagen sköt polisen tårgas och vattenkanoner mot stenkastande demonstranter. Både motståndare och anhängare till regeringen protesterade.

LÄS MER: Venezuelas opposition hedrar offren i tyst protest

Maskerade demonstranter kastade bensinbomber och tände eld på vindskyddet på ett bepansrat polisfordon i huvudstaden Caracas.

President Nicolás Maduro har sagt att protesterna är en del av en USA-ledd kampanj mot honom, och svurit att försvara ”den socialistiska revolutionen” som hans föregångare Hugo Chávez inledde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet