De här människorna kom fram till den grekiska ön Lesbos i november 2015 med hjälp av en gummibåt. Foto: AP/Santi Palacios

Majoritet vill ta emot krigsflyktingar men är kritiska mot EU

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet inom EU anser att det är rätt att ta emot människor som flyr undan våld och krig. Men missnöjet är utbrett om hur EU hanterat flyktingfrågan och de tillfrågade i Sverige är bland de mest kritiska. Det visar en ny rapport från det amerikanska forskningsinstitutet Pew Research Center.

I Sverige, Tyskland och Spanien är över 80 procent av de tillfrågade positiva till att ta emot människor på flykt undan våld och krig. Även i Italien och Grekland visar siffrorna en liknande attityd, trots att påfrestningarna där var extrema under flyktingkrisen 2015-2016.

Enligt en rapport från Pew Research Center är de flesta av de tillfrågade i tio EU-länder positiva till att ta emot människor som flyr våld och krig. Foto: SVT Design

I den nya rapporten från forskningsinstitutet Pew Reserach Center har människor i tio EU-länder tillfrågats under våren 2018.

I Polen och Ungern är attityden mindre positiv. Enligt en ny lag är det numera brottsligt att hjälpa asylsökande i Ungern. Det har lett till en skarp markering från EU-parlamentet nyligen.

”EU dåligt förberett”

– Rapporten visar att det finns ett folkligt stöd för uppfattningen att Europa ska ta sitt ansvar för människor i behov av skydd. Men det som hände 2015 visade tydligt hur dåligt förberett EU var på den akuta och dramatiska situation som uppstod, säger Lisa Pelling, statsvetare vid tankesmedjan Arena Idé.

Utbrett missnöje

Det finns ett utbrett missnöje kring hur EU har hanterat migrationsfrågan, visar Pew-rapporten. En majoritet av dem som tillfrågats i alla de tio länderna ogillar EU:s sätt att agera. Särskilt i Grekland, Sverige, Ungern och Italien finns kritik.

En majoritet av de tillfrågade i rapporten ogillar EU:s sätt att hantera flyktingfrågan. Foto: SVT Design

– Det är ett stort misslyckande för hela EU som projekt att man inte lyckats enas om hur man ska hantera människor som vill komma till Europa. Många människor har nu gett upp hoppet om vettiga EU-lösningar och tycker det är bättre om varje land får bestämma själv, säger Lisa Pelling, utredningschef på tankesmedjan Arena Idé.

– Det behövs även bättre möjligheter för dem som har tillstånd att korsa gränsen till EU och som behövs som arbetskraft, säger Lisa Pelling.

Spricka inom unionen

Inom EU har frågan om en gemensam migrationspolitik lett till en spricka mellan medlemmarna. Många länder har i egen lagstiftning försökt att begränsa inflödet. De flesta av de tillfrågade i en tidigare rapport vill att deras egna nationella regeringar ska besluta om dessa frågor – inte EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.