Foto: TT

Malaysia vill ha FN-tribunal om dödsflight MH17

Uppdaterad
Publicerad

Malaysia vill att FN inrättar en internationell tribunal för att de som misstänks ha skjutit ner flight MH17 över östra Ukraina ska kunna ställas till svars.

Malaysian Airlines Flight MH17 var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur när det sköts ner över separatistkontrollerat område i östra Ukraina. Alla människor ombord, 298 personer, omkom.

”Skipa rättvisa”

Nya Zeelands FN-ambassadör Gerard van Bohemen sade på en presskonferens att Malaysia informerat säkerhetsrådets medlemmar om att man vill inrätta en FN-ledd tribunal för att kunna ställa de ansvariga till svars. Han tillade att alla länder som ingår i den internationella utredningen om dödskraschen står bakom förslaget.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte sade på fredagen att en FN-tribunal vore ”den bästa garantin för att alla länder ska samarbeta” för att skipa rättvisa för de 298 offren.

Utredningen leds av Nederländerna eftersom de flesta dödsoffren var därifrån. I höstas kom en preliminär rapport som slog fast att planet träffats av ”ett stort antal höghastighets-föremål utifrån”, utan att ta ställning i skuldfrågan.

Den ukrainska regeringen och väst anser att det var proryska separatister som sköt ner planet av misstag, med en luftvärnsmissil som de fått från Ryssland. Såväl Ryssland som separatisternas ledare har hela tiden förnekat anklagelsen.

Ryssland emot

Diplomater, som talat med nyhetsbyrån Reuters med löfte om att få förbli anonyma, sade att Ryssland anser att förslaget kommer för tidigt och att man borde invänta de slutgiltiga resultaten från den pågående utredningen.

Ryssland är ett av de länder som har veto i säkerhetsrådet och har därför möjlighet att blockera en resolution om en FN-tribunal, om en sådan skulle läggas fram där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MH17 nedskjutet

Mer i ämnet