”Bland vissa grupper är det här en oerhört känslig och laddad fråga”, säger SVT:s USA-korrespondent Erika Bjerström om känslorna kring visselblåsaren i hans hemland. Foto: SVT/TT

”Man anser att Snowden riskerat amerikaners liv”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll delas det alternativa Nobelpriset Right Livelihood ut. Det har väckt liv i debatten kring en av pristagarna: Visselblåsaren Edward Snowden. I USA, där ett 30-årigt fängelsestraff väntar Snowden för spionage, är inställningen delad. – Bland vissa grupper är det en oerhört känslig och laddad fråga, säger SVT:s korrespondent Erika Bjerström.

Han ligger bakom ett av vår tids största avslöjanden – och har skapat debatt över hela världen. Edward Snowden kommer i kväll, i sin frånvaro, att ta emot det alternativa nobelpriset Right Livelihood Award under en ceremoni som tar plats i Stockholm.

I USA väntar ett 30-årigt fängelsestraff för Snowden om han någonsin återvänder. Och det svenska valet av pristagare är kontroversiellt – i ett land där Edward Snowden anses vara en landsförrädare. Det menar SVT:s USA-korrespondent Erika Bjerström.

Snowden portades från UD

– Bland vissa grupper är det här en oerhört känslig och laddad fråga. Man anser att Snowden har riskerat amerikaners liv genom att läcka information som terrororganisationer som IS skulle kunna använda för att attackera USA.

Väckt frågan om svensk asyl

Prisutdelningen har väckt liv i frågan om Edward Snowden borde få asyl i Sverige eller inte, och SVT kunde i går avslöja att MP:s utrikespolitiska talesperson Valter Mutt är en av dem som vill ge visseblåsaren asyl.

Regeringen är hittills tystlåten och utrikesminister Margot Wallström har avböjt att kommentera i frågan. Därför, säger Erika Bjerström, är det i nuläget svårt att tala om hur USA kan komma att reagera på ett svenskt beslut att ge Edward Snowden asyl.

– Men skulle det komma en signal från Sveriges regering så skulle det vara mycket känsligt och kunna ställa till skada – bland annat skulle det få konsekvenser för svenskt näringsliv här i USA.

”Kritiken inte sann”

Ole von Uexkull från Right Livelihood-stiftelsen säger att man varit medveten om att det är ett kontroversiellt val ur en amerikansk synpunkt att ge Edward Snowden priset.

Men han menar också att priset flera gånger tidigare delats ut till just personer som är kritiska mot sina regeringar och står upp för mänskliga rättigheter, och säger att mycket av kritiken mot Snowden inte är sann.

– Han valde att samarbeta med väldigt seriösa journalister. Han hade kunnat välja att tanka upp den här informationen på någon hemsida om han hade velat skada. Istället ville han att amerikanska folket skulle ta del av det som är väsentligt för den demokratiska debatten.

Delat intställning

Trots att reaktionerna mot Snowden varit hårda från regeringshåll i USA – bland annat ställde Obama in sitt Rysslandbesök förra hösten efter att Putin givit Snowden asyl – så ser det lite annorlunda ut i opinionsundersökningar bland vanliga amerikaner.

Enligt Erika Bjerström kan man se skillnad mellan generationerna. De yngre, med mer vana i sociala medier, har en mjukare inställning till visselblåsaren – medan de äldre är mer kritiska. Tonen har generellt mildrats något, sedan den infekterade debatten var på sin höjd efter avslöjandet förra året.

– I våras sa president Barack Obama att den debatt som Snowdens avslöjande orsakade, debatten om övervakningen som NSA gör av amerikaners datatrafik, kommer göra USA till ett bättre land, säger Erika Bjerström.

”Ingen kommer att ta emot hans pris”

Edward Snowden kommer inte att delta personligen i kvällens prisceremoni, men kommer att delta via länk. Hans pappa och advokat kommer att närvara, men enligt Ole von Uexkull kommer ingen att ta emot Snowdens diplom.

– Det kommer att finnas kvar här i Stockholm och vänta på honom, vi tycker att det är viktigt att han ska kunna resa hit någon dag för att ta emot det.

Ole von Uexkull hoppas att regeringen ska möjliggöra att visselblåsaren inom en inte alltför avlägsen framtiden sitter på ett plan mot Sverige.

– Vi hoppas att det blir under 2015, det vore fantastiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden portades från UD

Mer i ämnet