Människor vadar genom vattenmassor i Ramgadhwa-området i Nepal. Foto: Manish Paude/AP

Många döda efter kraftiga skyfall i Nepal

Uppdaterad
Publicerad

Elefanter användes för att rädda utländska turister från en djungelsafaripark i Nepal som svämmade över efter flera dagar av stora regnmängder. Hittills har minst 70 personer omkommit i översvämningar och jordskred, som regnet har resulterat i.

Enligt rödakorset har 100.000 människor drabbats av översvämningarna som drabbat Nepal de senaste dagarna. Vägar har stängts av, broar har kollapsat och elektriciteten har slagits ut i delar av landet, enligt BBC.

Evakuerades av elefanter 

I Sauraha söder om Katmandu har Raptifloden översvämmat stränder, hotell och restauranger samt strandsatt runt 600 turister.

– Runt 300 gäster räddades på elefantryggar och traktorvagnar till Bharatpur i går och resten kommer att föras till säkrare platser i dag, sade Suman Ghimire, chef över en grupp av hotellägare i Sauraha, enligt Reuters.

Över 60 000 hem har hamnat under vattenytan, främst i de södra delarna av landet som angränsar till Indien, enligt informations- och kommunikationsminister Mohan Bahadur Basnet.

LÄS MER: Nepal stoppar isolering av kvinnor som menstruerar

Mer regn väntas

Landets premiärminister Sher Bahadur Deuba har uttryck sin sympati för de drabbade och uppmanar människor att hålla sig lugna.

Nepal drabbas av översvämningar varje år, till följd av skyfall under regnperioden som infaller från juni till september. Mer regn väntas de kommande dagarna enligt BBC.

LÄS MER: Tusentals nepaleser på flykt undan vattnet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.