Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s utrikesreporter Fouad Yousefi lista tre orsaker till varför han tror att det blir svårt för Trump att bli president igen. Foto: Andrew Harnik/AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Donald Trump har klarat värre uppförsbackar”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Donald Trump vill bli president igen. Men många republikaner vill inte ha honom. Nu kommer ett val om tre veckor ge USA ett första tecken på om Trump-eran på riktigt börjar lida mot sitt slut – eller bara pånyttföds.

Fouad Youcefi

USA-korrespondent

De har hörts mer än vanligt, de gamla tänkarna och tyckarna i det republikanska partiet. Framförallt är de besvikna på hur det gick för partiet i Mellanårsvalet. Det som skulle bli en republikansk promenadseger i representanthuset och därtill en vinst i senaten – blev förlust i senaten och vad som verkar bli en knapp vinst i representanthuset.

Och nu hörs självrannsakan, även från oväntat håll.

Minns ni Mo Brooks? Kongressledamoten från Alabama som strax före stormningen av Capitolium stod på scenen före Donald Trump och skrek ut att ”idag är dagen då amerikanska patrioter börjar ’taking down names and kicking ass’”.

Han låter annorlunda idag: ”Det skulle vara ett stort misstag för republikanerna att ha Donald Trump som kandidat 2024”, sa Mo Brooks nyligen, och lade till att han anser att Trump ”bevisat att han är oärlig, illojal, inkompetent och rå”.

”Kommer Mike Pence att våga?”

Så, några saker skiljer nattens lansering från Trump från när han kom nedåkandes för rulltrappan i Trump tower inför valet 2016. Då sågs Trumps kandidatur inledningsvis som ett skämt. Idag är han inget skämt. 

2016 var han en av 17 kandidater. Inför 2024 är han först ut bland förmodat få kandidater.

Kommer hans tidigare vicepresident Mike Pence att våga? På frågan om vad han anser om en Trumpkandidatur svarade han inatt: ”Jag tror att vi kommer ha bättre alternativ”. 

DeSantis mer populär på flera håll

Kommer Floridaguvernören Ron DeSantis att kunna hålla ut i ett helt primärval?

DeSantis vinstmarginal i guvernörsvalet i Florida – och faktumet att han därtill fick flest röster i det tidigare demokratfästet Miami-Dade – är en av mellanårsvalets allra största bedrifter. Och enligt en mätning i fyra viktiga primärvalsdelstater, Iowa, New Hampshire, Florida och Georgia så vill republikaner hellre ha Ron DeSantis framför Trump.

Men Donald Trump har klarat värre uppförsbackar än så tidigare.

En enda gång i amerikansk historia har en president blivit bortröstad från Vita huset, men därefter lyckats bli vald till president på nytt. Det var Glover Cleveland i slutet på 1800-talet.

Något annat unikt med Donald Trumps kandidatur är att ingen annan i amerikansk historia har lanserat en presidentvalskampanj samtidigt som flera stora rättsprocesser pågår mot honom eller personer och företag i hans närhet.

Trump hävdar kinesisk inblandning

Så vilken typ av presidentvalskampanj kommer Donald Trump att bjuda på? I nattens tal hördes Trump påstå utan bevis att Kina blandade sig i det amerikanska valet 2020. Han påstod också att kriget i Ukraina aldrig hade skett om han varit president. Men Trump var också kritisk till hur dåligt republikanerna lyckades i mellanårsvalet.

”Medborgarna i vårt land har ännu inte insett omfattningen av vad vårt land går igenom, och lidandet har endast börjat få fotfäste. De känner inte riktigt av det än, men det kommer de göra snart.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.