Förre New York-borgmästarren Michael Bloomberg under ett tal på Manhattan i maj i år. Foto: Carlo Allegri /TT-Reuters

Mångmiljardären Bloomberg anmäld till primärval

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske mångmiljardären Michael Bloomberg överväger att ge sig in i striden om att bli Demokraternas presidentkandidat nästa år. På fredagen anmälde han sig för att delta i primärvalet i delstaten Alabama, som är först med att stänga anmälan för hugade kandidater.

77-årige Bloomberg är oroad för att ingen av de andra aspiranterna i Demokraternas startfält har det som krävs för att besegra president Donald Trump, skriver en av hans rådgivare på Twitter.

”Vi måste få jobbet gjort och se till att Trump blir besegrad”, skriver Howard Wolfson som var vice borgmästare i New York när Bloomberg var borgmästare.

Demokraternas primärval

Har ändrat sig

Tidigare i år sade Bloomberg att han bestämt sig för att inte tänkte ställa upp. Enligt nyhetsbyrån AP ansåg han då att det inte var läge att konkurrera med förre vicepresidenten Joe Biden, som liksom Bloomberg har en mittenprofil.

Uppenbarligen är han inte lika säker längre. Biden leder sedan länge i opinionsmätningarna men har enligt AP visat svaghetstendenser på sistone – bland annat ett mindre tillskott av insamlade medel än väntat – samtidigt som mer vänsterinriktade kandidater som Elizabeth Warren och Bernie Sanders inte ligger långt efter honom.

Warren: De rika är rädda

Bloombergs signaler kommenterades genast av Warrens kampanjledning via epost till hennes anhängare.

”De välbärgade och inflytelserika är rädda. De är rädda för att med Warren som president skulle de inte längre ha en regering som tillgodoser alla deras behov”, heter det i meddelandet enligt nättidningen The Hill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Demokraternas primärval

Mer i ämnet