Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) om attackerna mot Syrien i natt.

Margot Wallström (S) om anfallen mot Syrien: Viktigt att konflikten inte eskalerar

Uppdaterad
Publicerad

Efter nattens USA-ledda attacker mot Syrien säger nu utrikesminister Margot Wallström (S) att det är viktigt att konflikten inte eskalerar.

”Sverige har förståelse för den ilska som väcks av de fasansfulla dåd som har begåtts i Syrien”, säger utrikesministern i ett pressmeddelande.

Wallström beklagar att FN:s säkerhetsråd inte har kunnat enats om hur användningen av kemvapen i Syrien ska stoppas.

Hon lyfter att användningen av kemvapen är ett allvarligt hot mot internationell fred och säkerhet, och att nattens militära agerande från USA, Storbritannien och Frankrike, har skett för att avskräcka Syrien från att använda av kemiska vapen.

Måste få till varaktig fred

Men Wallström framhåller att det är viktigt att konflikten inte eskalerar, när ansträngningarna för att nå en politisk lösning nu fortsätter.

”Att den FN-ledda processen fortgår och att säkerhetsrådet tar sitt folkrättsliga ansvar. Det är bara så vi kan nå varaktig fred i Syrien”, står det i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.