Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan Europa förlora tillgången till Facebook och Instagram? Och vad händer då med användarnas bilder och filer? Mediestrategen Brit Stakston benar ut situationen. Foto: SVT

Mediestrategen: Bilder försvinner inte om sociala medier stängs ner temporärt

Uppdaterad
Publicerad

När förhandlingar kring användardata-hantering plötsligt får en spark i baken, och en eventuell nedstängning av populära sociala medie-appar hotar, lugnar mediestrategen Brit Stakston.

– Om tjänsterna mot all förmodan skulle stängas ned, så kommer bilder och allt finnas tillgängligt igen när tjänsterna åter är uppe, säger hon till SVT.

Den irländska dataskyddsmyndigheten har skickat ett förslag till europeiska kollegor om att förbjuda Meta från att skicka användardata från Europa till USA. Detta i sin tur pressar parterna att skynda på förhandlingarna gällande ett redan befintligt avtalsförslag i frågan.

– Facebook och Instagram, det vill säga Meta, har reagerat och sagt att detta kan innebära att de europeiska appanvändarna inte kommer att ha tillgång till tjänsterna under förhandlingsperioden, säger Brit Stakston.

Hör mer från mediestrategen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.