Foto: TT

Merkel vill vinna tillbaka stödet

Uppdaterad
Publicerad

Angela Merkel kommer jobba för att återvinna många av de miljontals röster som hennes parti förlorade i valet. Det sa hon under en presskonferens efter valresultatet.

Angela Merkel började presskonferensen med att sammanfatta det som hennes parti hade misslyckats med. Över två miljoner färre valde att rösta på kristdemokraterna CDU/CSU i valet i går, men hon tog också upp det som hon tyckte att partiet hade lyckats med, nämligen att fortsätta vara det största partiet.

På presskonferensen sa hon att hon visste att det här skulle bli en svår valkampanj och hon tackade för det förnyade uppdraget hon har fått.

Val i Tyskland 2017

Ny koalition måste bildas

Angela Merkel måste nu bilda ny koalition. Efter att Socialdemokraterna tidigt gick ut och sa att partiet numera ska agera i opposition har många börjat tala om en Jamaicakoalition där CDU samarbetar med liberalerna FDP och miljöpartiet De gröna.

Samtidigt sa Angela Merkel på presskonferensen att hon är öppen för att fortsätta att samarbeta med socialdemokraterna SPD.

– Nu börjar en slags budgivning eftersom alla vill flytta fram sina positioner och få ministerposter, säger Ingrid Thörnqvist, SVT:s utrikesredaktör.

Först i november är det troligt att det nya regeringssamarbetet kan presenteras.

– Om hon inte lyckats med att bilda koalition måste hon utlysa ett nyval, och det vill hon undvika, säger Ingrid Thörnqvist.

Högerpopulister starkt framåt

På presskonferensen ställde flera journalister frågor om en av valets stora vinnare, det högerpopulistiska AFD. Angela Merkels parti CDU förlorade en miljon röster till AFD och det är röster hon vill vinna tillbaka, sa hon.

När hon fick frågan om vad hennes parti kunnat göra annorlunda för att minska väljarflykten kunde hon inte riktigt peka på något konkret.

LÄS MER: Analys: AFD har framgångsrikt sugit upp missnöjet och rädslan

LÄS MER: Starka reaktioner i tyska medier

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Tyskland 2017

Mer i ämnet