Foto: TT

Michelle Obamas passionerade tal till Clinton

Uppdaterad
Publicerad

Det demokratiska konventes första dag har varit splittrad. Men när USA:s första dam intog scenen i Philadelphia stod publiken upp och enades i en applåd över ett tal som hyllade kvinnan som snart ska bli partiets presidentkandidat. ”Jag är med henne”, sa Michelle Obama.

– Jag är här ikväll för att det i det här valet bara finns en person som jag vill ge ansvaret till, bara en person som jag tror är kvalificerad att bli USA:s nästa president. Det är vår vän, Hillary Clinton, sa Michelle Obama i ett tal som tog det demokratiska konventets delegater med storm.

Temat på konventet har varit att bli starkare tillsammans, att stå enade. Men enigheten i det demokratiska partiet har bitvis känts väldigt avlägsen i Wells Fargo arena, där talare efter talare mötts av burop så fort de nämnt den blivande presidentkandidaten Hillary Clinton.

USA-val 2016

Sanders supportrar har varit obevekliga, trots vädjan direkt från senatorn själv om att lägga ner protesterna under konventet.

Hyllade Clinton

Men när Michelle Obama stod på scenen ändrades stämningen drastiskt. Med stor passion talade hon om varför det, när det är dags att rösta i november, bara finns ett alternativ. Det måste vara någon som förstår att problem inte går att förenkla till 140 tecken, sa Obama och syftade till Donald Trumps twittrande.

– Det handlar om vem som ska ha makten att forma våra barns liv under de närmaste fyra eller åtta åren.

Det finns bara en person som kan axla ansvaret att ta över presidentskapet, sa USA:s första dam. Hon hyllade Hillary Clinton som någon som inte slutar när det blåser hårt, någon som kämpar.

– När hon inte fick nomineringen för åtta år sedan blev hon inte arg eller desillusionerad. Hillary packade inte ihop och gick hem, för som en sann tjänare till folket så vet hon att det här är så mycket större än hennes egna drömmar och besvikelser. Hillary har aldrig gett upp på något i hela sitt liv.

Applåder och stående ovationer

Publiken stod upp och applåderna ekade, Michelle Obama kunde knappt hålla tillbaka tårarna själv när hon pratade om att få vakna varje morgon ”i ett hus byggt av slavar” och se sina döttrar leka med sin hund på Vita Husets gräsmatta.

Hon berättade om hur en liten pojke vid något tillfälle tittat upp på hennes make, Barack Obama, och förstått att även en svart man kan vara en av världens mäktigaste personer. Det är tack vare Hillary Clinton, sa Michelle Obama, som hennes döttrar och andra barn nu kan tro på att även en kvinna kan bli USA:s president.

– Så låt ingen säga till er att det här landet inte är fantastiskt, att vi behöver göra det starkt igen, för det är precis just nu det mest fantastiska landet på jorden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet