Migranter väntar vid en anläggning i Tijuana i Mexiko. Foto: Gregory Bull/AP

Migranterna framme vid gränsen – möts av protester

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare hundratals migranter är framme vid USA:s gräns och den största klungan anländer snart.

Den mexikanska lokalbefolkningen demonstrerar och kastar sten mot gruppen.

Runt 750 personer kom till den mexikanska gränsstaden Tijuana på onsdagen och ytterligare flera hundra har anslutit under torsdagen.

Grupper av människor vandrar längs med motorvägen, in i staden, med sina tillhörigheter på ryggen. Inom kort väntas merparten av de totalt runt 5 500 migranterna som de senaste veckorna rest genom Centralamerika ha kommit fram.

På andra sidan gränsstaketet syns amerikanska San Diego.

”Vi vill inte ha er”

-Jag känner mig bättre nu när vi har nått gränsen. Trött, men bättre. Jag har varit på resande fot i en månad, tillsammans med mina fyra döttrar, berättar 32-åriga Miriam Fernandez från Honduras.

Hundratals Tijuanabor har samlats för att demonstrera vid den park där migranterna samlats. De sjunger den mexikanska nationalsången och ropar slagord mot migranterna. Vissa kastar sten, även mot barn, enligt AFP:s korrespondent på plats.

-Vi vill inte ha er. Skulle ni vilja att vi kom till era hem och stökade till det, ropade en kvinna.

Mexikos inrikesminister Alfonso Navarrete säger att protesterna har eldats på av ryktesspridning, som säger att migranterna har nobbat mat och kläder som lokalinvånarna har donerat. Han uppmanar mexikanarna att inte ”kriminalisera” den stora gruppen. En rättighetsaktivist på plats säger att ett antal migranter vägrade att registrera sig i Tijuana, av rädsla för att deras uppgifter skulle lämnas till amerikanska myndigheter.

Möts av soldater

Inför mellanårsvalen i USA hävdade president Donald Trump, utan grund, att migrantgruppen är full av gängkriminella och personer från Mellanöstern. Han benämnde vandringen mot gränsen som en invasion och skickade 5 800 soldater för att förstärka gränsbevakningen.

Personerna i fråga lämnade hemländer som Honduras, El Salvador och Guatemala, som präglas av fattigdom och bland de värsta mordsiffrorna i världen. Ett skäl till att de rest i grupp är för att gängkriminella i framför allt Mexiko regelbundet kidnappar eller mördar utsatta personer.

Om och när de söker asyl i USA står de sannolikt inför en lång väntetid. Amerikanska migrationsmyndigheter hanterar i nuläget 700 000 ärenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.