Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainas armé har på bara några dagar återtagit i stort sett hela Charkiv-regionen och drivit de ryska invasionsstyrkorna på flykten. Foto: Konstantyn Liberov, TT/AP

Militärexperten: Ryssland har inte ork till motoffensiv

Uppdaterad
Publicerad

På bara några dagar har Ukrainas försvarsstyrkor i stort sett lyckats återerövra hela Charkivregionen i något som beskrivs som en historisk motoffensiv. Men det handlar inte bara om landområden – det kan visa sig vara en stor strategisk seger.

– Ryssland har inte längre ork till att gå till motoffensiv, säger Jörgen Elfving, före detta överstelöjtnant i Försvarsmakten

Ett av Kremls uttalade mål med kriget, efter misslyckandet att erövra huvudstaden Kiev och tillfångata Ukrainas regering, har varit att senast den 15 september helt inta regionerna Luhansk och Donetsk längst i öster för att göra dem till en del av Ryssland.

Att Ukraina nu återerövrat staden Izium, som ur ett ryskt perspektiv är viktig stödjepunkt och nyckel för att ”befria” Donetsk, har omöjliggjort det målet, menar Elvfing och många andra bedömare.

Kriget i Ukraina

Vad som kommer hända härnäst är dock svårare att bedöma.

– Ett alternativ är att den ukrainska offensiven fortsätter. Ett annat att den avstannar och övergår i försvarsstrider under längre eller kortare tid. Ett ryskt motanfall ser jag som mindre sannolikt.

Rekryterar ur fängelser

Enligt Jörgen Elvfing är de ukrainska styrkorna betydligt mer motiverade än sina ryska motståndare. Dessutom har de bättre underrättelser så att de kunnat identifiera motståndarnas svaga punkter. De avancerade vapensystemen från Väst har också bidragit till framgångarna.

– Problemet på rysk sida är bristen på personal. Man försöker utan större framgång rekrytera så kallade frivilligbataljoner och även fängelsekunder, men det finns nu uppgifter om att de vägrar åka till Ukraina för att strida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet