Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mathjälpen når inte alla. SVT har träffat småbarnsmamman Alihya som syr för att försörja barnen med mat. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Miljoner beroende av mathjälp i Afghanistan – SVT på plats i Kabul

Uppdaterad
Publicerad

En av de värsta humanitära och ekonomiska kriserna i världen. Så beskriver FN situationen i Afghanistan där miljoner människor är beroende av stöd för att klara sig.

Sedan talibanernas maktövertag i landet för två år sedan har den humanitära nöden fördjupats. Ett av skälen är talibanernas kvinnoförtryck som gjort att internationella stöd försvunnit. I april i år förbjöds dessutom afghanska kvinnor att arbeta inom FN, som ändå valt att verka i landet.

Enligt FN är 28 miljoner afghaner beroende av hjälp för att överleva. Det motsvarar ungefär två tredjedelar av landets totala befolkning.

Det finns att göra på olika nivåer, det finns de som arbetar politiskt och vi som arbetar med det humanitära arbetet, säger Janerose Alvers vid FN:s livsmedelsprogram.

Koranbränningarna stoppar svenskt hjälparbete

Sverige och svenska organisationer har i många år bidragit till hjälparbetet i Afghanistan. Bland annat har Svenska Afghanistankommittén över 8 000 anställda i landet. Det kan det nu bli stopp för.

I går meddelade talibanstyret att man vill förbjuda svensk verksamhet i Afghanistan med anledning av den senaste tidens koranbränningar i Sverige.

SVT på plats i Kabul

I utankanten av Kabul möter SVT:s mellanösternteam några av alla de faghaner som just nu är beroende av hjälpen från FN:s livsmedelsprogram.

– Mathjälpen är viktig för oss. I går hade vi ingenting att äta till barnen, säger lokalbon Baspari Gharib.

Se reportaget från Kabul i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.