Närmare 34 000 födslar med mödrar 17 år och yngre registrerades i Sydafrika under 2020. Personerna på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra. Foto: Themba Hadebe

Minister i Sydafrika uppmanar flickor att plugga istället för att ha sex

Uppdaterad
Publicerad

– Öppna era böcker och håll ihop benen! Eller med andra ord – plugga i stället för att ha sex. Det uppmanade en regional hälsominister flickorna på en högstadieskola i Sydafrika. Uttalandet har skapat en het debatt kring tonårsgraviditeter och skuldbeläggande av flickor.

Det var när Limpopos regionala hälsominister Phophi Ramathuba besökte motsvarande en högstadieskola nyligen som hon klev upp på en scen och fick de närvarande flickorna att upprepa hennes ord:

– Öppna era böcker och håll ihop benen!

”Dags tala klarspråk”

I tv och på sociala medier får hälsoministern nu svara på kritik mot att hon tycktes välta över hela skulden för oönskade tonårsgraviditeter på flickorna. Phophi Ramathuba själv menar att hon visst har vänt sig till pojkar, men hon säger också: 

– Jag vill att ni visar mig en enda pojke som har förlorat sin utbildning och framtid för att de har gjort en flicka gravid. 

Organisationer kallar uttalandet motbjudande, men hälsominister Phophi Ramathuba försvarar sig och menar att det är dags att prata klarspråk kring det stora problemet med oönskade graviditeter i unga år. 

Närmare 34 000 födslar med mödrar 17 år och yngre registrerades i Sydafrika under 2020. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.