Arkivbild. Fotografer och polis i Minneapolis den 31 maj 2020 under demonstationer på grund av afroamerikanen George Floyds död efter polisingripande knappt en vecka tidigare. Foto: AP, Julio Cortez

Minneapolis: Nuvarande polissystem avvecklas

Uppdaterad
Publicerad

Minneapolis polisavdelning som den ser ut i dag kommer att monteras ned.

– Vi har åtagit oss att avveckla polisarbetet så som det ser ut i Minneapolis för att tillsammans med staden skapa en ny modell för allmän säkerhet, säger stadsfullmäktiges ordförande Lisa Bender till CNN.

Minneapolis stadsfullmäktiges ordförande Lisa Bender säger hon vill flytta polisens finansiering till samhällsbyggande åtgärder. Kommunfullmäktige ska diskutera hur man ska ersätta den nuvarande polisorganisationen.

– Vi har åtagit oss att avveckla polisarbetet så som det ser ut i Minneapolis för att tillsammans med staden skapa en ny modell för allmän säkerhet som faktiskt gör våra invånare säkra, säger hon till CNN.

”Går inte att reformera”

Alondra Cano, ledamot i Minneapolis stadsfullmäktige, skriver på Twitter att en majoritet har kommit överens om att ”Minneapolis polisavdelning inte går att reformera och att det nuvarande polissystemet kommer att upphöra”.

Minneapolis borgmästare Jacob Frey är dock emot att man gör sig av med polisavdelningen, liksom basen för stadens mäktiga polisfack, Bob Kroll, som i fjol syntes på scen tillsammans med president Donald Trump. Tidigare i helgen blev just Kroll utbuad och ombedd att lämna en protestsamling. Han har efter det sagt att han stöder ”en massiv strukturell reform” men inte att ”avskaffa hela polisorganisationen”.

Minskat anslag i New York

USA har under två veckor präglats av protester mot polisen, sedan George Floyd dödades under ett ingripande i Minneapolis. Och många som demonstrerar kräver att polisen ska få minskade anslag.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio sade på söndagen att han kommer att sänka stadens polisbudget till förmån för ungdomsverksamhet och socialtjänst, rapporterar lokala medier.

President Trump har svarat på kraven om minskade polisanlag med att attackera Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.

Biden besöker Floyds familj

Biden, som har anklagat Trump för göda ”hatets lågor”, planerar att resa till Houston under måndagen för att besöka George Floyds familj. Han kommer också att spela in ett meddelande som ska läsas vid Floyds begravning på tisdag.

Häktningsförhandlingar för den polis som kommer att åtalas för att ha orsakat Floyds död hålls under måndagen, rapporterar KSTP-TV. Åtal väntar även för de tre övriga poliserna som medverkade vid ingripandet den 25 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.