Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Missnöje och avhopp efter Trumps uttalande om Charlottesville

Uppdaterad
Publicerad

Missnöjet växer i Vita huset och bland ledare för USA:s stora företag. President Trumps andra uttalande i tisdags om att båda sidor var skyldiga till våldet i Charlottesville har fått många prominenta politiker, företagsledare och militärer att ta avstånd från rasism och markera sitt missnöje med Trumps ståndpunkt.

Många av Trumps nära medarbetare sägs ha blivit upprörda efter pressträffen i tisdags då Trump kallade en del av deltagarna i vit maktdemonstrationen för ”väldigt fina människor”. I måndags fördömde han rörelsen och sa bland annat att ”rasism är ondska”.

”Upprörd”

Gary Cohn, en av Trumps närmaste ekonomiska rådgivare, ska ha sagt sig vara ”äcklad” och ”djupt upprörd” efter uttalandet, enligt personer som New York Times har talat med.

Flera högt uppsatta företagsledare har den senaste tiden hoppat av de råd som som arbetat i Vita huset i ekonomiska frågor. Trump svarade med att tacka för deras jobb och upplösa båda panelerna.

Företagsledare hoppar av

Denise Morrison, VD för Campbell Soup, är den sjunde i raden av avhoppare. Hon efterlyste att presidenten tydligt förklarar sig. VD för 3M, Inge Thulin, har lämnat samarbetet efter Trumps senaste uttalande.

Ex-presidenter fördömer

Foto: TT

De två före detta republikanska presidenterna, George Bush den äldre och George W Bush, hävdar i ett gemensamt uttalande, att Amerika alltid måste ta avstånd från rasism och anti-semitism.

LÄS MER: Nazister hyllar Trump

Ivanka Trump

Ivanka Trump, presidentens dotter och rådgivare, fördömde rasism, vit makt och nynazism i en tweet i söndags men har inte kommenterat presidentens senaste uttalande i tisdags. Ivanka Trump konverterade till judendomen när hon gifte sig med Jared Kushner, också en av presidentens närmaste rådgivare.

Politiker och militärer kritiska

Kritiska uttalanden från både republikanska och demokratiska politiker har duggat tätt. Även inom militären har ledare för de olika vapenslagen uttalat fördömanden mot rasism och extremism.

LÄS MER: Trump skyller våldet på båda sidorna – igen

Vita husets stab av kommunikatörer har nu förstärkts med Hope Hicks, som arbetat med Trump under valkampanjen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamma sammandrabbningar i Charlottesville

Mer i ämnet