USA:s president Donald Trump och Sydkoreas president Moon Jae-In på en pressträff i Seoul i november 2017. Foto: AP/TT

Moon Jae-In: Trump borde få fredspriset

Uppdaterad
Publicerad

Sydkoreas president Moon Jae-In tycker att USA:s president Donald Trump borde få Nobels fredspris för sina ansträngningar att få slut på dödläget kring Nordkoreas kärnvapenprogram. Detta efter det historiska mötet mellan den sydkoreanske presidenten och den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un i förra veckan.

– President Trump borde få Nobels fredspris. Det vi behöver är bara fred, ska Moon Jae-In ha sagt på ett möte med statstjänstemän. Det uppger en talesperson för den sydkoreanske presidenten, skriver Reuters.

Den sydkoreanske presidentens uttalande var ett svar till Lee Hee-Ho, änka till den tidigare sydkoreanske presidenten Kim Dae-Jung, som gratulerat honom och skrivit att han borde få fredspriset, enligt talespersonen. Moon svarade då att Trump borde få det.

”Förtjänar stort erkännande”

I januari sade Moon att ”Trump förtjänar ett stort erkännande för att ha fått till de koreanska samtalen. De kan vara ett resultat av de USA-ledda sanktionerna och påtryckningarna”.

På fredagens möte mellan Moon Jae-In och Kim Jong-Un i den demilitariserade zonen vid gränsen mellan de båda länderna, undertecknade de en förklaring om ett gemensamt mål som innebär ”fullständig nedrustning av kärnvapnen på den koreanska halvön” och ett fredsavtal mellan länderna.

Nordkoreas ledare har dessutom under mötet sagt att landet ska stänga sin testanläggning för kärnvapen.

Fick beröm

Donald Trump och Kim Jong-Un ska ha ett eget möte inom tre till fyra veckor.

Trump fick beröm av det annars Trumpkritiska tv-bolaget CNN efter mötet mellan de koreanska ledarna, skriver SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström. Men det finns också mer skeptiska röster som påminner om att det har funnits perioder av avspänning i Koreakonflikten tidigare och sedan har läget åter försämrats.

Fortsatt press på Nordkorea

Trump har drivit på för utökade sanktioner mot Nordkorea som en följd av landets kärnvapenprogram och har hållit en hård linje mot Nordkorea. Utrikesminister Mike Pompeo säger att USA kommer att fortsätta sätta press på Nordkorea tills landet skrotar sitt kärnvapenprogram.

USA:s förre president Barack Obama fick Nobels fredspris 2009.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet