Möt SVT:s säkerhetsexpert på plats i Kiev: ”Vet aldrig vad vi möts av”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att rapportera på plats mitt under brinnande krig i Ukraina kantas av våld och stor osäkerhet. Johan Eckervad, säkerhetsexpert i SVT:s team i Kiev, berättar om utmaningen i att försöka garantera säkerheten, och vilken säkerhetsutrustning han inte kan vara utan.

Att vara på plats i Ukraina och rapportera om kriget är förenat med stora risker. När SVT:s reporter Carl Fridh Kleberg och fotograf Lars Lyrefelt levererar direktsändningar och reportage från Kiev finns därför ännu en viktig spelare med i teamet: säkerhetsexpert Johan Eckervad. 

– SVT:s reportrar åker in när andra åker ut, och är alltid på plats där det händer. Min kunskap är viktig för att göra det så säkert som möjligt att rapportera om vad som sker i världen, säger Johan Eckervad, säkerhetsspecialist på SVT. 

Kriget i Ukraina

Johan Eckervad har arbetat för Försvarsmakten och bland annat jobbat i Afghanistan och Somalia. Han är van vid osäkerheten som nu präglar jobbet i Ukraina. 

– Svårast är att ta beslut grundat på bristfällig information. Om vi ska åka till en plats så vet vi aldrig hur det ser ut på den platsen och vad vi kommer att mötas av.

Hotades med laddade vapen

Nyttan i att ha en säkerhetsexpert på plats blev tydlig när teamet som var på plats strax efter krigsutbrottet stannades för en visitering. 

– Vid en checkpoint blev vi utdragna ur vårt fordon, de tryckte ned oss på marken och riktade skarpladdade vapen mot oss medan de sökte igenom fordonet. Då kunde jag bidra till att deskalera situationen på grund av mina erfarenheter och utbildning. 

Johan Eckervad har en lång lista över utrustning som dagligen följer med teamet var de än beger sig. I en så kallad grab bag finns det allra nödvändigaste som satellittelefon, batterier och sjukvårdsartiklar. I en ryggsäck packas extra batterier, mat och vatten. 

– Man ska kunna klara sig 24 timmar på det som finns i ryggsäcken, och det ska finnas extra av allt som finns i grab bagen.

Vad är då det absolut viktigaste i väskorna? 

– Det är GPS-trackern. Den kommer visa SVT var vi befinner oss och det går att kommunicera i text med den.

Se Johan Eckervad visa utrustningen som krävs för att jobba mitt i kriget i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet