När liftarna stänger tar fransmännen fram snöskor

Uppdaterad
Publicerad

Det är ännu ett tufft år för många skidorter i Alperna. I Frankrike, Italien och Tyskland har det varit stängt på grund av corona och oklart när man öppna igen. I Österrike har liftsystemen hållit öppna medan restauranger och hotell varit stängda, så de tomma pisterna har mestadels nyttjats av de som bott i närheten.

I Schweiz är skidorterna förvisso öppna, men landet har infört ett krav på tio dagars karantän för resande från Sverige.

I många franska skidorter där liftarna stått stilla länge växer nu desperationen bland företagarna.

– Jag har inget hopp kvar. Den ”vita säsongen” är en katastrof. Liftarna kommer ha stått stilla ett helt år och dessutom är den vita säsongen verkligen vit. Det har kommit mer snö än på tio år. Så det här är ett dubbelt straff för oss, det är frustrerande, säger Gregoire Chavanel, chef på skidorten le Semnoz.

Men det finns hopp om att alporterna ska öppna åtminstone under slutet av säsongen. STS Alpresor planerar sin första avresa till Italien 27 februari och till Österrike den 13 mars.

”Vi ser en kraftig efterfrågan på våra sommarresor till Alperna och dessutom är vi redan nu i princip fullbokade flera veckor nästa vinter vilket tyder på att intresset för att resa och ha en så kallad aktiv semester är mycket stort.”, skriver STS Alpresors VD Niclas Helgesson, i ett mejl till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.