”Det funkar jättebra” – hör skidåkarna om hur de resonerat och hur läget är under pandemin i Åre. Foto: Eva Danielsson

”Alla måste bli bättre på att ta sitt eget ansvar så vi kan ha öppet”

Publicerad

Nu börjar sportlovsveckorna och många svenskar väntas besöka skidorter i fjällen. Trots corona väntas ungefär lika många skidturister som ett vanligt år och många är oroliga för att det kan bli för trångt.

Värmestugorna är stängda och frusna skidåkare hänvisas till grillplatser utomhus i år. Det ska vara avstånd i liftkön och på tåg och bussar får inte mer än hälften av platserna bokas framöver.

Men trots restriktioner så väntas ungefär lika mycket folk som vanligt till de svenska fjällen under sportlovsveckorna.

Enligt Skistar blir det färre utländska gäster – i vanliga fall brukar det vara många danska besökare – men samtidigt fler svenskar eftersom få åker utomlands.

– Jag tycker att det är superbra att det är mycket folk här, vi behöver ju det. Men jag tycker verkligen att alla ska bli bättre på att ta sitt eget ansvar så vi kan ha öppet, säger Tilda Sandberg från Kalmar som säsongsarbetar i Åre.

Hör fler röster från skidåkare i backen i Åre i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.