Foto: TT

Nattmangling gav genombrott för ny tysk regering

Uppdaterad
Publicerad

Samtalen i Berlin har nu lett fram till en uppgörelse. Efter en maratonsittning under torsdagsnatten har partierna enats om en plattform som kan resultera i en ny koalitionsregering. Socialdemokraterna har fått ge efter för en gräns för flyktinginvandringen men har fått igenom mer stöd för familjer.

Angela Merkels kristdemokratiska CDU, systerpartiet CSU i Bayern och det socialdemokratiska SPD har tillbringat torsdagsnatten tillsammans i det socialdemokratiska högkvarteret Willy-Brandthaus i Berlin.

Flyktingfrågan

Mellan 180.000- 220.000 flyktingar ska tillåtas komma till Tyskland varje år, enligt den nya kompromissen. Det är ett krav som CSU har drivit hårt sedan valet och som SPD tidigare motsatt sig och nu fått gå med på.

Det blir fortsatt stopp för familjeåterförening för flyktingar med uppehållstillstånd tills man beslutat om nya regler. Därefter ska ett tusen flyktingar per månad ska få återförenas med sina familjer, enligt nattens uppgörelse. 

"Många många timmar av seriöst manglande och skapande ligger bakom dessa 28 sidor", skriver CDU:s vice ordförande Julia Klöckner på Twitter. Titel på dokumentet: Resultat av sonderingssamtalen mellan CDU, CSU och SPD

Familjefrågor

Ett paket för att stärka familjerna har manglats fram i kompromissen. Där har socialdemokraterna fått igenom krav på avgiftsfria förskolor och höjda barnbidrag.

Skatterna höjs inte

Parterna har enats om att inte höja skatterna, vilket är en seger för den borgerliga sidan, eftersom SPD ville beskatta de rikaste.

Kompromiss har nåtts om att gradvis sänka den så kallade solidaritetsskatten. Den infördes efter murens fall för att delvis finansiera östra Tysklands återuppbyggnad.

Europafrågan

Socialdemokraterna har fått igenom sina krav på att reformera Europapolitiken. Där har man fått med sig den andra sidan med nya bidrag för att stärka euro-zonen, enligt fransk modell.

28 sidor

Uppgörelsen på 28 sidor ska nu vara underlag för regelrätta förhandlingar under nästa vecka. Därefter ska den socialdemokratiska partibasen få en chans att göra tummen upp eller ner vid en extra partikongress i Bonn den 21 januari.

I slutet av mars kan en ny tysk regering finnas beredd att styra landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Tyskland 2017

Mer i ämnet