Holländska soldater bär kistorna från planet. Foto: ReutersVisa alla (7)
Visa alla (7)

Offer har landat i Nederländerna

Publicerad

Två militärplan med offer från flygplanskatastrofen i Ukraina landade i Nederländerna på torsdagen – en dag som utlysts till nationell sorgedag.

Offren togs emot på ett militärflygfält av anhöriga, kungaparet och representanter från regeringen, bland andra premiärminister Mark Rutte.

Planen har transporterat 40 kistor från Charkiv i Ukraina till flygfältet i Eindhoven, i södra Nederländerna. Där bars de under en tyst ceremoni ut ur planen av soldater och in i likbilar. Kropparna förs nu till en militärförläggning för identifiering, något som kan ta månader, rapporterar The Guardian.

Nationell sorgedag – efter kritik

Dagen har utlysts till nationell sorgedag i Nederländerna, för de 193 holländare som omkom i flygplanskatastrofen i östra Ukraina för sex dagar sedan. Över hela landet flaggar man på halvstång på officiella byggnader under torsdagen, och klockan fyra höll man en tyst minut i hela landet följt av klockringning.

Regeringen har fått kritik för att man inte samlat landet till en nationell sorgestund. Premiärministern har tidigare sagt att det inte är tradition att ha nationella sorgedagar, men han har nu ändrat sig, rapporterar SVT:s utsände Rolf Fredriksson, som är på plats i Nederländerna med fotografen François Lamy.

Ilska mot rebellsoldater i Ukraina

Enligt Fredriksson finns det samtidigt en ilska och kritik i landet mot rebellsoldaterna i Ukraina, över att rebellerna inte tillät att kropparna snabbare togs undan i sommarhettan.

– Man säger också att man har sett bilder på hur rebellsoldater och andra plundrat de döda på ringar och andra personliga tillhörigheter, rapporterar Rolf Fredriksson.

Fakta: MH17 kraschade i Ukraina

Visa

17 juli: Malaysian Airlines plan MH17 kraschar i rebellkontrollerat område i östra Ukraina och 298 människor dör. En majoritet av offren var hemmahörande i Nederländerna.

18 juli: Proryska rebeller lovar att internationella experter ska få tillgång till det kraschade planet.

19 juli: Satellitbilder ger stöd för tesen att planet blev nedskjutet av proryska rebeller.

20 juli: Liken flyttas från vrakplatsen till tågvagnar i närheten, i väntan på utländska experter.

21 juli: Experter kommer till olycksplatsen samtidigt som hårda strider pågår i Donetsk, 60 kilometer därifrån.

22 juli: Malaysia tar emot planets svarta lådor. Nederländerna får i uppdrag att leda en internationell utredning.

23 juli: Kroppar börjar flygas från Ukraina hem till Nederländerna, som utlyst en sorgedag. Kropparna efter medborgare från andra länder kommer att flygas vidare från Nederländerna vid ett senare tillfälle. Planets svarta lådor anländer till Storbritannien för utredning.

Källa: (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MH17 nedskjutet

Mer i ämnet