SVT Nyheters utrikeskommentator Eva Elmsäter. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Analys: Nervositeten stor inför franska valet

Publicerad

ANALYS · Frankrike håller andan inför den andra valomgången. Även om Emmanuel Macron leder stort över Marine Le Pen är ingenting säkert. Det folkliga missnöjet överraskade när det gäller Brexitomröstningen och i valet av Trump, och det har gjort många nervösa. En seger för Le Pen skulle få oanade konsekvenser för Frankrike och för EU.

Eva Elmsäter, utrikeskommentator

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Det är just rädslan för en nationalist som Le Pen som gjort att etablissemanget slutit upp bakom Macron. Med Emmanuel Macron som president kan Frankrike fortsätta fungera som i dag. Även om han själv talar om behovet av reformer så är det inga dramatiska förändringar. 

LÄS MER: Här avgörs det franska valet

Oro inom EU

Med Marine Le Pen däremot kan Frankrike förändras i grunden. Hon vill göra sig av med euron, lämna Schengen och till och med gå ur Nato och EU. Och ett EU utan Frankrike kan snabbt riskera att falla sönder. Därför följer man det franska valet med stor oro också i andra europeiska länder.

Felaktiga prognoser

Emmanuel Macron har segern inom räckhåll om man får tro opinionsundersökningarna. Han leder med mer än 20 procent. Men opinionsundersökningar har haft fel förr, som i Storbritannien och i USA där valresultaten kullkastade alla prognoser.

Populismens starka framväxt gick helt under den politiska radarn i framförallt USA. Där har man påpekat att opinionsundersökningarna inte var tillräckligt representativa, alltför få lågutbildade väljare frågades ut inför valet. Och medelklassen i storstäderna dominerade över landsbygdsbefolkningen i statistiken.

LÄS MER: Vägen till Elyséepalatset

Utan kandidat

Också i Frankrike finns en tydlig klyfta mellan stad och land och ett starkt missnöje på både höger- och vänsterkanten. Det finns en oro inför framtiden, för ekonomin och den höga arbetslösheten, och för terrorismen.

Många väljare har inte bestämt sig hur de ska rösta eftersom de känner att varken Macron eller Le Pen är deras kandidat. De kan komma att avstå från att rösta eller helt enkelt  lägga en blank röst i protest.

LÄS MER: 50.000 poliser vakar vallokalerna

I den första omgången av presidentvalet förkastade väljarna kandidaterna för de två stora traditionella partierna, socialisterna och republikanerna. Det betyder att det politiska landskapet i Frankrike har genomgått en revolution. Tvåpartisystemet och hela den politiska strukturen som kallas den femte republiken är till ända.

Två visioner

De två kandidaterna står oerhört långt ifrån varandra. Macron är en EU-vänlig liberal mittenkandidat utan ett etablerat parti bakom sig och utan erfarenhet. Marine Le Pen är en karismatisk och erfaren högernationalist som arbetat i åratal på att framställa sig själv som det arbetande folkets kandidat.

Det är två helt olika visioner av Frankrike som väljarna måste ta ställning till. Ett högernationalistiskt, isolationistiskt och invandrarfientligt med en ledare som identifierar sig med presidenter som Vladimir Putin och Donald Trump. Eller ett liberalt, EU-vänligt med en ledare som tror på marknadsreformer och globalisering.

Det är många fransmän som kanske inte är helt bekväma med något av alternativen. Men enligt prognoserna känner sig en majoritet tryggare med Emmanuel Macrons världsbild och mittenpolitik, snarare än Marine Le Pens högerrevolution.

LÄS MER: Marine Le Pen – tog över efter pappa

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet