Steve Spaulding från Common Cause (tv) debatterar frågan om riksrätt för president Trump med den republikanske strategen Christopher Hull. I mitten Agendas programledare Anna Hedenmo. Foto: SVT

”Ni i Sverige får bara höra den ena sidan”

Publicerad

Kommer president Trump att ställas inför riksrätt eller inte, efter den senaste tidens avslöjanden om att han försökt påverka utredningen av den förre säkerhetsrådgivaren Michael Flynn? I Agenda ger två amerikanska politiska experter helt olika svar på den frågan.

Christopher Hull, republikansk strateg och tidigare stabschef åt en kongressledamot, menar att den senaste tidens turbulens kring president Trump handlar om att obetydliga saker uppförstoras till ”enorma anklagelser”. Så här svarar han på frågan om det kan bli riksrätt för president Trump:

– Någon måste gå till botten med det här och det ska Robert Mueller göra. Det är otroligt att han blivit utsedd till det. Det finns personer som dagligen läcker ut hemligstämplade uppgifter om sin chef, säger Christopher Hull och fortsätter:

Trump sparkar FBI-chef Comey

– Hyckleriet inom vänstern i den här frågan är helt sanslöst. Ni i Sverige får bara höra den ena sidan. Men ni måste förstå att vi som ser det här ske… Landets republikaner och konservativa ser med gapande mun hur saker som är obetydliga jämfört med vad som hänt de senaste åtta åren uppförstoras till anklagelser av helt enorma proportioner. Det är löjligt! säger Christopher Hull.

LÄS MER: Trump bad FBI lägga ner utredning kring Flynn

LÄS MER: Trump om middag med Comey: Han sa att jag inte var under utredning

Medan Steve Spaulding från Common Cause, en oberoende organisation mot maktmissbruk, menar att frågan om vad Trump gjort och om det kan leda till riksrätt måste utredas ordentligt:

”Det talas allt mer om riksrätt”

– Det talas allt mer om riksrätt inte bara från demokratiskt håll. Även republikaner som Justin Amash, en starkt konservativ kongressledamot, har krävt att det görs en utredning. Ingen vet om det finns fog för det än, men ingen rök utan eld. Det kommer oroväckande uppgifter från Vita huset och FBI. Någon måste granska alla fakta och följa bevisen så långt det går, säger Steve Spaulding.

Han påminner också om att det senaste tillfället som representanthuset röstade för riksrätt, gällde det att presidenten ljugit under ed angående en utomäktenskaplig affär.

Jämför med Obama och Clinton

Christopher Hull jämför flera gånger med saker som hänt tidigare i amerikansk politik. Han säger att om man anser att Trump försökt hindra rättvisans gång, då måste man också anse att president Obama gjorde det när han för ett drygt år sedan tillkännagav att Hillary Clinton hade varit ”slarvig”:

– Men att hon inte hade avsett att skada nationens säkerhet och inte skulle åtalas för det, trots att lagen sade något annat.

Steve Spaulding menar att det finns ett ”oroande mönster” hos Trump-administrationen, och räknar upp flera personer som presidenten avskedat:

– Vi har sett presidenten avskeda Preet Bharara som var federal åklagare i den New York-stadsdel som har jurisdiktion över Trump Tower och brottsligheten på Wall Street. Sedan sparkade han tillförordnade justitieministern Sally Yates som hyste starka betänkligheter kring säkerhetsrådgivaren Flynn. Den senaste i raden är FBI-chefen James Comey som inte ens hunnit halvvägs genom sina tio års förordnande, säger Spaulding.

LÄS MER: Trump sparkar ”trotsande” minister

”En kakafoni av demokratiska röster”

– I dagens USA har vi överväldigande vänstervridna medier som bara förmedlar en sida av den här saken. Det hörs en kakafoni av demokratiska röster som klagar över allt som Trump gör, oavsett vad det är, säger Christopher Hull.

Sedan återgår han till att prata om Hillary Clinton:

– Låt oss tala klarspråk: Hillary Clintons stab förstörde hennes mobila enheter med hammare i utrikesdepartementets källare. Hillary Clinton och hennes familj tog emot 1,2 miljoner dollar från Moskva, från Uranium One, ett företag med ryska kopplingar. 20 procent av den löpande amerikanska produktionen av uran, som ju används för kärnvapentillverkning, skulle skickas till Ryssland. Det är häpnadsväckande att medierna i det här landet gör så mycket av så lite.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump sparkar FBI-chef Comey

Mer i ämnet