Guam är en av USA tyngsta utposter i Stilla havet, och stormakten har flera militärbaser på stora delar av ön. Foto: TT

Nordkorea hotar slå till mot amerikanska ön Guam

Uppdaterad
Publicerad

Som svar på USA:s presidents hot om att möta Nordkoreas upptrappning med ”eld och raseri”, har Nordkorea svarat med att hota den amerikanska Stillahavsön Guam med ”förebyggande operationer”, om USA fortsätter med sina provokationer.

Efter uppgifter om att Nordkorea har utvecklat kärnvapenstridsspets anpassad för landets raketer, har USA:s president hotat Nordkorea med att ”de kommer att mötas av eld och raseri och en kraft vars like världen aldrig tidigare skådat,” om de fortsätter att trappa upp sin hotbild mot USA.

Hotar amerikansk Stillahavsö

Ett par timmar efter Trumps uttalande kontrade sedan Pyongyang med egna hot, när man i ett tv-uttalande i den nordkoreanska statstelevisionen framförde att man ”allvarligt överväger” att slå till mot det amerikanska territoriet Guam, en ö i västra Stilla havet som lyder under USA.

LÄS MER: Donald Trumps ultimatum till Nordkorea: ”Ni kommer mötas av eld och raseri”

Guam är en av USA:s tyngsta utposter i Stilla havet, och stormakten har flera militärbaser på stora delar av ön.

En talesperson för den nordkoreanska militären säger enligt Reuters att ett angrepp mot Guam skulle kunna inledas om USA visar några tecken på fortsatt provokation. En eventuell attack mot Guam beskrivs då som en ”förebyggande operation”.

Guam-bor: ”Så läskigt”

På Guam har invånare under onsdagen reagerat med bestörtning på hoten.

– Det är så läskigt. Mitt hjärta slår så hårt just nu, säger Rena Chang, en frisör i staden Tumons tursitkvarter, till AP.

Kongressledamot uppmanar till nedtrappning

– President Trump måste visa ett fast ledarskap och samarbeta med övriga världen för att trappa ner spänningarna, sa Madeleine Z. Bordallo, kongressledamot för Guam, i ett uttalande som citeras av Reuters.

Hon påpekar samtidigt att hon är trygg i förvissningen om att amerikanska militära styrkor kan försvara ön mot det ”djupt orande” kärnvapenhotet från Nordkorea, skriver nyhetsbyrån.

LÄS MER: Uppgifter: USA stoppar amerikanska turister från att resa till Nordkorea

Benjamin J Cruz, talman i Guams lagstiftande församling, beskriver hoten som ”mycket oroande”.

– Vi ber bara för att USA och vårt försvarssystem på plats är nog för att skydda oss, säger Cruz till AP.

Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet