Arkivbilder på en av Nordkoreas provskjutningar av projektiler kunde ses på tv i Seoul under onsdagen, lokal tid. Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Nordkorea kan ha provskjutit ny robottyp från ubåt

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har provskjutit minst en ballistisk robot i östlig riktning ut över havet. Roboten ha varit avfyrad från en ubåt, rapporterar flera internationella medier.

Flera internationella medier rapporterade under onsdagsmorgonen, svensk tid, att det rör sig om minst en ballistisk robot som provskjutits.

Den japanska regeringen uppgav först att det rörde sig om två projektiler, men sa senare att det kan röra sig om en robot som ”delats i två” och att man ska analysera saken i detalj, rapporterar Reuters.

Robotorna har avfyrats i östlig riktning ut över havet och landat i japanskt vatten, utanför landets västra kust.

Måste ta steget på allvar

Provskjutningen den ballistiska roboten ska vara det elfte testet i år och varningar kommer nu om vad det skulle innebära.

– Om det bekräftas att Pyongyang-regimen skaffat sig förmåga att skjuta robotar från ubåtar är det ett stort steg, som tvingar grannländer och stormakter att omvärdera hotbilden från den lynniga diktaturen, säger experter till nyhetsbyrån AFP enligt TT.

Kort före planerade USA-samtal

Händelsen äger rum en dag efter det att Nordkorea meddelat att de ska hålla nya samtal på arbetsgruppsnivå med USA i helgen, skriver Reuters. Det senaste toppmötet hölls i februari i Vietnam, men avbröts i förtid utan något avtal om kärnvapennedrustning.

Efter det sågs Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump kort i den demilitariserade zonen vid gränsen mellan Syd- och Nordkorea i juni.

Japan fördömer uppskjutningen

Sedan slutet av juli uppges Nordkorea ha genomfört nio robottester, skriver AP. Nattens provskjutningar har fördöms av regeringen i Tokyo. Japans premiärminister Shinzo Abe säger att uppskjutningarna är en överträdelse mot FN:s resolutioner.

Samtidigt betonar de att landet inte är i akut fara.

Fakta: USA och Nordkorea

Under våren 2018 tinade relationen mellan diktaturen och kärnvapenmakten Nordkorea och västvärlden upp en aning.

Efter flera ilskna och retoriska turer träffades den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un och USA:s Donald Trump i ett historiskt möte i Singapore den 12 juni 2018. Där skrev de båda under ett avtal om kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Avtalet kritiserades dock för att innehålla alltför vaga krav på diktaturen.

Mötet innebar första gången som en sittande amerikansk president träffade Nordkoreas högste ledare.

De båda möttes igen i juni 2019, i den avmilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea, och enades om att fortsätta samtalen. Inga diplomatiska samtal mellan USA och Nordkorea är dock kända sedan mötet i Singapore.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.