Ri Son Gwon, ledare för Nordkoreas kommitté för fredlig återförening, ingår i delegationen som träffar Sydkorea inför toppmötet. Foto: TT

Nordkorea och Sydkorea håller samtal inför toppmöte

Uppdaterad
Publicerad

Relationen mellan Nordkorea och Sydkorea fortsätter att tina. Nästa vecka ska de båda länderna hålla samtal inför det kommande toppmötet mellan ledaren Kim Jong-un och president Moon Jae-in. Samtalen kommer att äga rum vid den hårdbevakade gränsen.

Uppgifterna om samtalen kommer från Sydkoreas återföreningsdepartement, som hävdar att ett team med tre representanter ledda av Ri Son Gwon – ledare för Nordkoreas kommitté för fredlig återförening – ska möta upp den sydkoreanska delegationen vid gränsen, skriver Reuters.

”I morse skickade Nordkorea ett meddelande genom en kommunikationskanal i Panmunjom, där de gick med på vårt förslag som vi gav den 22 (mars reds. anm.) om att hålla mellankoreanska samtal på hög nivå”, uppger Sydkoreas återföreningsdepartement i ett uttalande.

Nordkorea-krisen

Byn Panmunjom ligger i den demilitariserade zonen i Sydkorea. Samtalen är tänkta att hållas den 29 mars. Nordkorea har dock inte bekräftat uppgifterna.

Toppmötet mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-un och Sydkoreas president Moon Jae-in kommer sedan att äga rum i slutet av april.

Relationerna har tinat

Relationerna mellan Nordkorea och Sydkorea har tinat upp i början av året.

I januari öppnade de båda länderna en kommunikationskanal, där de kan prata med varandra. Den så kallade heta linjen hade då legat nere i två år. I februari skickade Nordkorea en delegation till vinter-OS i Pyeongchang och i början mars tog Nordkoreas ledare Kim Jong-un emot den sydkoreanske toppdiplomaten Chung Eui-yong för ett samtal i den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang.

Besökte Sverige

I mitten av mars var Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho på besök i Sverige för ett samtal med statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström. Syftet var att diskutera relationerna mellan Nord- och Sydkorea och försöka hitta en diplomatisk lösning på konflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet