Kim Yo-jong, lillasyster till Nordkoreas diktator Kim Jong-un, och Sydkoreas president Moon Jae-in träffades i lördags för att fira vinter-OS.

Samtal mellan Nordkorea och Sydkorea har hållits

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreanska politiker har hållit ”raka och öppna” samtal med Sydkoreas president Moon Jae-in, berättar statliga medier i Pyongyang. Men den inbjudan till toppmöte som sydkoreanska talesmän har gjort ett stort nummer av nämns inte alls.

Det var vid en lunch för att fira vinter-OS i lördags som Kim Yo-jong, lillasyster till Nordkoreas diktator Kim Jong-un, lämnade över ett personligt brev från brodern till Moon Jae-in.

– Vi hoppas få se er i Pyongyang inom kort, sade Kim Yo-jong, enligt sydkoreanska tjänstemän som var med.

Nordkorea-krisen

Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA beskriver att Kim Yo-jong ”artigt” lämnade över brevet, samt redogjorde för Kim Jong-uns ”avsikter” – utan att gå in på vad dessa innebär.

Sydkorea har signalerat att Moon är positivt inställd till ett möte, men han verkar inte uttryckligen ha tackat ja till inbjudan.

Aldrig tagit emot besök

Ett toppmöte mellan koreorna, som varit åtskilda sedan andra världskriget, vore historiskt – Kim Jong-un har sedan han tog över då fadern Kim Jong-il dog 2011 aldrig lämnat Nordkorea, och inte heller tagit emot någon annan stats- eller regeringschef på besök.

Det är en kontrast till Kim Jong-ils och dennes far Kim Il-sungs styre. De tog emot andra ledare i Pyongyang, bland andra Sveriges Göran Persson 2001, och reste också till allierade som Kina och Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet