Allt fler myndigheter i Asien hör av sig till det lilla Uppsalaföretaget med ett tiotal anställda. De har licens att tillverka instrument som på mycket långa avstånd och med hög känslighet kan mäta den radioaktiva ädelgasen xenon i atmosfären. Vid en kärnvapenexplosion frigörs stora mängder radioaktiva isotoper, däribland xenon.
Företaget har sålt 36 mätsystem till många länder i världen, framförallt till organisationen CTBTO (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization) som ser till att det internationella provstoppsavtalet följs.
Mätstation i Japan
– Vi har nyligen installerat en mätstation i Japan och har fått många förfrågningar från strålskyddsmyndigheter i flera länder i Asien, säger Helena Berglund, verksamhetschef vid Scienta Sensor Systems till SVT Nyheter.
Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har utvecklat det tekniska systemet som heter SAUNA. Nu forskar FOI i Kista om en ny generation av mätinstrumentet som snabbare kan analysera var utsläpp har skett. Scienta har tillverkat den första industriella prototypen av den nya versionen, SAUNA III, som ska börja tillverkas under 2018.
Kan spåra små mängder
– Det är en revolutionerande teknik. Vi kan spåra oerhört låga nivåer av radioaktiva ämnen på kortare tid, säger Helena Berglund.
Systemet kan också mäta om det förekommit driftstörningar på kärnkraftverk inom hundratals mil, beroende på väder och vind.
”Används för en god sak”
– Under kärnkraftsolyckan i Fukushima spreds extrema mängder radioaktiva isotoper av xenon över hela norra halvklotet, men vi kan mäta mycket små utsläpp. Min drivkraft är att systemen används för en god sak, som att kontrollera att länder inte testar kärnvapen, säger Helena Berglund.
Vad är SAUNA-systemet?
Vid en kärnvapenexplosion frigörs stora mängder radioaktiva isotoper. Fyra av dem har lämplig halveringstid för mätningar, däribland ädelgasen xenon. SAUNA-tekniken suger in stora mängder luft som renas i flera steg för att avgöra om den innehåller radioaktiva isotoper av xenon. Resultatet av testet skickas för analys till organisationen CTBTO i Wien.
SAUNA står för Swedish Automatic Unit for Noble gas Acquisition och utvecklades av Totalförsvarets forskningsinstitut i slutet av 1990-talet, eftersom FOI var en av få i världen med kompetens att spåra xenon.
Sedan 2003 tillverkas systemet på licens av Scienta Sensor Systems. Ett system kan kosta omkring 10 miljoner kronor. Ett franskt företag har utvecklat en liknande teknik.