Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Patienterna eller de som söker skydd på sjukhus har ingenstans att ta vägen, säger Samah Hadid. Foto: Reuters

Norska flyktingrådet: Sjukvård måste skyddas enligt humanitär rätt

Uppdaterad
Publicerad

Brist på mediciner, ingen el och markstrider alldeles intill. Så ser situationen ut på al-Shifasjukhuset i Gaza, enligt Norska flyktingrådets Samah Hadid:

– Patienter, inklusive spädbarn, som söker vård är instängda och under attack.

Tusentals människor tog tillflykt i al-Shifasjukhuset i Gaza stad eftersom det ansågs vara en relativt säker plats. Men på fredagsmorgonen utsattes området för bombningar och under lördagen pågår markstrider runt sjukhuset, som är Gazaremsans största.

Samtidigt som sjukhuset omringats av israelisk militär står man utan ström, enligt The Guardian. Hälsodepartementet i Hamasstyrda Gaza  uppger att bränslet till reservaggregaten har tagit slut och även kommunikationsnätet ligger nere.

Krig mellan Israel och Hamas

– Situationen är katastrofal och lidandet måste upphöra, säger Samah Hadid på hjälporganisationen Norska flyktingrådet (NRC).

Hon ansvarar för organisationens påverkansarbete i Mellanöstern och befinner sig i Jordanien. Men NRC har medarbetare på plats i Gaza som hon stundtals kan kommunicera med via telefon och sms.

– Kommunikationslinjerna har konsekvent skurits av.

”Spädbarn har dött”

Samah Hadid förklarar att vårdinrättningar som hjälper sjuka och skadade har särskilt skydd under internationell humanitär rätt.

– De här funktionerna måste skyddas under alla omständigheter.

Det har kommit rapporter om att för tidigt födda barn som ligger i kuvös är i fara till följd strömavbrottet.

– Några av dessa spädbarn har sorgligt nog dött, säger Samah Hadid och tillägger att en vapenvila krävs för att få slut på lidandet.

En månad utan el

Efter Hamas attack den 7 oktober stängde Israel av elektriciteten för Gazaremsan som en del av den totala blockaden. Nu ska bränslet hålla på att ta slut helt och hållet.

– Därför är det kritiskt att alla gränsövergångar till Gaza öppnas, säger Samah Hadid och fortsätter:

– Vi uppmanar verkligen det internationella samfundet och världsledare höja rösten och stoppa lidandet.

Från israeliskt håll har det hävdats att Hamas har sin främsta kommandocentral under al-Shifasjukhuset och att man inte ser sjukhus som måltavlor. Under lördagskvällen sade en talesperson från IDF att militären ska bistå evakuering av barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet