Nu är toppmötet igång: ”Gigantisk utmaning”

Uppdaterad
Publicerad

FN:s klimattoppmöte i Glasgow är nu i full gång, det största sedan Parismötet 2015. Mötet är den största internationella konferensen som Storbritannien någonsin varit värd för.

– Det finns en spänning i luften, många är tagna av stundens allvar, säger Anna-Maja Persson, SVT:s utrikesreporter på plats i Glasgow.

Massvis med demonstranter och ett enormt säkerhetspådrag med 10 000 patrullerande poliser är på plats i Glasgow där FN:s klimattoppmöte just nu pågår. Samtidigt råder extra säkerhetsåtgärder kopplade till pandemin, med omfattande testning av alla som ska medverka på mötet.

– Det är en gigantisk utmaning att hålla en sådan här konferens mitt under pågående pandemi, säger SVT:s Anna-Maja Persson.

COP26

Thunberg på plats

En av mötets mest uppmärksammade deltagare är svenska klimataktivisten Greta Thunberg.

– Hon togs emot som en rockstjärna på stationen, det var enormt mycket människor på plats. Det är delade meningar om henne, en del ser henne som ett helgon medan andra ser henne som en ung tjej som fått för mycket uppmärksamhet, säger Anna-Maja Persson.

Stora förhoppningar

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson betonade under sitt tal vilket ansvar som vilar på världens rika länder att verka för att uppnå klimatmålen. Stora förhoppningar finns också på att Kina och Indien ska överraska världen och skärpa sina klimatlöften för att medverka till att nå 1,5-gradersmålet. Kinas Xi Jinping medverkar digitalt, medan Indiens Narendra Modi kommer vara på plats fysiskt.

– Världens öde vilar i Kinas händer. De släpper ut 28 procent av världens koldioxid och de kommer inte bryta sin utsläppskruva förrän 2030, och inte nå nettonoll förrän 2060, säger SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström.

Missa inget om klimatet! Prenumerera på SVT:s nyhetsbrev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

COP26

Mer i ämnet