Edwin Poots lämnar DUP:s högkvarter i Belfast efter fredagens omröstning. Foto: TT

Ny DUP-ledare lovar kamp mot del av brexitavtalet

Publicerad

Nordirlands jordbruksminister Edwin Poots har valts till Demokratiska unionistpartiets (DUP) nye ledare, sedan han med knapp marginal besegrat utmanaren Jeffrey Donaldson.

Utnämningen innebär att Poots ersätter den avgående partiledaren och försteministern Arlene Foster på de två posterna. Foster lämnar som partiledare i slutet av maj, och som försteminister i slutet av juni.

Den nyvalde Poots lovade efter segern att ta strid mot den del av brexitavtalet som slår fast att Nordirland ska fortsätta följa EU:s tullregler, det vill säga att leveranser inom Storbritannien till och från Nordirland kommer att kontrolleras i stället för mellan Irland och Nordirland.

– Nordirlandsprotokollet har visat sig vara en omfattande utmaning för oss, och det är upp till oss tillsammans att kämpa mot avtalet för att säkerställa att alla som bor i Nordirland inte får det sämre på grund av det, säger Poots.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.