Ett flyktingläger i Brasilien för människor som flytt Venezuela – ett av länderna som sticker ut i UNHCR:s rapport. Foto: TT

Ny rapport: 80 miljoner människor på flykt i världen

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 80 miljoner människor, en procent av världens befolkning, var på flykt i slutet av 2019, enligt en ny rapport från FN:s flyktingorgan UNHCR.

Antalet människor som flyr undan krig, svält och katastrofer fortsätter att öka. Sedan 2010 har antalet nästan fördubblats. Det visar den årliga rapporten ”Global trends” från FN:s flyktingorgan UNHCR.

I slutet av förra året handlade det om 79,5 miljoner människor som tvingats lämna sina hem – vilket är den högsta siffran som har registrerats hittills. Drygt 30 miljoner av flyktingarna beräknas vara barn, enligt UNHCR.

”En förändrad verklighet”

I rapporten slår de fast att det blir allt svårare för människor på flykt att snabbt återvända hem eller komma tillrätta med situationen på andra sätt.

– Vi bevittnar en förändrad verklighet där tvångsförflyttning i dagsläget inte bara är mycket mer utbredd, utan dessutom inte längre är en kortvarig eller tillfällig företeelse, säger FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi i ett pressmeddelande.

68 procent av personerna som tvingats lämna sina hemländer kommer från fem länder. Människor som befinner sig på flykt inom sitt eget hemland är inte medräknade i siffrorna nedan.

Syrien: 6,6 miljoner

Venezuela: 3,7 miljoner

Afghanistan: 2,7 miljoner

Sydsudan: 2,2 miljoner

Myanmar (Burma): 1,1 miljoner

Källa: UNHCR/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer