Foto: TT

Nya blodiga anfall mot Ghouta

Uppdaterad
Publicerad

Minst tio människor har dödats i fortsatta flygattacker mot den rebellhållna enklaven östra Ghouta i Syrien, uppger den oppositionella organisationen SOHR.

– Det är oacceptabelt, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

Enligt SOHR, som bevakar det syriska inbördeskriget från Storbritannien, begravdes en hel familj på nio personer levande när en byggnad i Ghouta-områdets största stadsdel Douma förstördes i luftangreppet.

FN:s generalsekreterare António Guterres begärde på måndagen att säkerhetsrådets resolution om en månadslång vapenvila i det krigshärjade Syrien ”omedelbart skulle genomföras och upprätthållas”.

Syrienkriget

– Det är hög tid att stoppa det här helvetet på jorden, säger Guterres på FN:s årliga människorättsråd, enligt flera nyhetsbyråer.

Vill ha omedelbar vapenvila

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) säger att det inte är helt oväntat med fortsatta attacker, men att det är oacceptabelt.

– Nu måste vi använda våra kontakter, bilaterala och multilaterala, för att fortsätta att sätta press på aktörerna. Vi vill att en sådan här resolution ska genomföras omedelbart, så snart som möjligt som det står i resolutionstexten, säger Wallström på väg in till ett EU-möte i Bryssel.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini uppmanar i sin tur Ryssland, Iran och Turkiet att se till att Syrien-resolutionen blir en framgång.

– Jag är extremt oroad och det är också utrikesministrarna över den ökade militära aktiviteten i hela Syrien, från olika aktörer, främst från regimen och dess anhängare, säger Mogherini.

– Det ligger ett särskilt ansvar på garantländerna i Astanaprocessen – Ryssland, Iran och Turkiet – för att se till att det sker en nedtrappning, inte en upptrappning.

Över 500 civila har dödats

Enligt ett uttalande från Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov så skyddas inte rebeller i Ghouta av vapenvilan, rapporterar Reuters. Lavrov säger att FN:s vapenvila ska träda i kraft när alla sidor har kommit överens om hur den ska genomföras.

– Påståenden om att al-Assad-trogna är skyldiga till en klorinattack mot östra Ghouta, är en provokation som syftar till att sabotera ett eldupphör i enklaven, säger Lavrov.

I vapenvilan, som FN:s säkerhetsråd röstade fram i helgen, undantas operationer mot terrorister vilket regimen och dess allierade hänvisar till när de fortsätter att bomba.

FN:s människorättschef Zeid Ra'ad Al Hussein kallade på måndagen delar av Syrien, tillsammans med andra områden i länder som Burma och Jemen, för enorma ”slakterier”.

Mer än 500 civila har dödats i luftangrepp mot enklaven sedan den 18 februari, uppger SOHR. Bland de döda är över 130 barn. Så sent som i går, söndag, dödades minst 14 civila i en attack.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet