Foto: Hassan Ammar, TT

Räddningsaktionen i Beirut avslutas – inga överlevande hittade

Uppdaterad
Publicerad

Det chilenska räddningsteamet fortsatte söka efter livstecken i Beirut under lördagen, då man registrerat tecken på andetag i rasmassorna i Mar Mikhail. Men sent på kvällen kom beskedet att hoppet att finna någon överlevande var ute.

Sökandet visade sig vara förgäves eftersom signalerna som fångades upp inte kom från kroppar som låg begravda under rasmassorna, utan från räddningspersonal, rapporterar Reuters.

– Tekniskt sett så finns det inga tecken på liv, säger Francisco Lermanta, som leder den frivilliga chilenska räddningsgruppen som deltagit i sökandet.

Explosioner i Beirut 2020

300 000 blev hemlösa

Arbetet kommer nu att fortsätta med att rensa upp bland bråten och ta hand om eventuella avlidna som hittas därunder. Sök- och räddningsarbetet har pågått sedan i torsdags morse och följts av en hel nation. Men operationen har också väckt ilska mot de libanesiska myndigheterna, som anklagas för passivitet i räddningsarbetet efter explosionerna i Beirut den 4 augusti.

191 personer dödades och 300 000 människor blev hemlösa.

Inga överlevande hittade

Sent på fredagskvällen tog teamet en paus i operationen men under natten återupptogs arbetet på en ny plats. Räddningsarbetarna fortsatte att leta i ett trångt utrymme mellan det kollapsade huset och en intilliggande byggnad. Eftersom räddningsarbetarna uppgett att man registrerat tecken på andetag.

Sent på lördagskvällen meddelade de att inga överlevande hittats och att räddningsaktionen kommer att avslutas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i Beirut 2020

Mer i ämnet