Nya oroligheter i Paris – rökbomber och vattenkanoner

Uppdaterad
Publicerad

Det är på nytt oroligt i Frankrikes huvudstad Paris under Gula västarna-protester. Demonstranter och kravallpolis har drabbat samman nära Triumfbågen, en byggnad med en bank har satts i brand och butiker har plundrats på Champs-Elysées.

Demonstranter har kastat rökbomber och andra föremål mot poliser längs paradgatan Champs-Elysées. Över 5 000 poliser hade placerats ut längs med paradgatan, och polisen försökte skingra demonstranter med vattenkanoner, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Tidningen Le Monde skriver att butiker, bland annat Hugo Boss, har plundrats och att bilar satts i brand. Även en byggnad som huserar en bank på markplan har tänts på. Boende i byggnaden har evakuerats.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Inrikesminister: ”De är mördare”

”De individer som begår de här handlingarna är varken demonstranter eller ligister. De är mördare”, skriver Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner på Twitter med anledning av branden i bank- och bostadsbyggnaden.

Av de 10 000 som är ute och demonstrerar är 1 500 där för att ”förstöra, slåss och attackera”, säger Christophe Castaner.

På lördagseftermiddagen hade över 100 personer gripits  och elva personer skadats lindringt.

Minst 45 000 demonstrerar för klimatet samtidigt

Det här är den artonde helgen i rad med demonstrationer i Paris. De senaste helgernas protester har varit relativt lugna med färre demonstranter. Gula västarna-grupperingar har därför mobiliserat för att blåsa nytt liv i protesterna.

Vid sidan av Gula västarna-demonstrationen hade minst 45 000 människor samtalts vid Place de la République för att protestera för att mer ska göras i klimatfrågan. Inga våldsamheter har rapporterats från den demonstrationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Mer i ämnet