En av 300 barnsoldater i södra Sudan som befriades i början av februari. Foto: TT

Nya siffror: Ett av sex barn lever i krigets skugga

Uppdaterad
Publicerad

De kallades för Paradisfåglarna. De föräldralösa och förståndshandikappade barnen under 14 år som al-Qaida utrustade med självmordsbälten. Deras uppdrag var att spränga sig själva och andra i luften. Situationen för barn i krig har inte blivit bättre sedan dess. Tvärtom visar en rapport från Rädda Barnen.

Ett av sex av världens barn lever i eller i närheten av väpnade konflikter. Det är 357 miljoner barn.

Rädda Barnens rapport The War on Children visar att det är en ökning med 75 procent sedan början av 1990-talet. Då är inte de 28 miljoner barn som tvingats på flykt inräknade. 

Ingen ljusning

Enligt rapporten verkar inte heller situationen ljusna. Rohingya-barnen vars utsatthet markant ökade under förra året är exempelvis inte inräknade då rapporten beskriver läget för barn fram tills 2016. 

Utsatta för bomber

Rapporten visar att barn är särskilt utsatta när det kommer till användandet av explosiva vapen, bomber och liknande. 92 procent av alla som skadas eller dör i städer till följd av bomber är civila, många av dem är barn.  

Om barnen inte skadas rent fysiskt så är risken stor att de utvecklar psykiska sjukdomar till följd av stressen bombandet medför. I Mellanöstern levde två av fem barn i närheten av krig under 2016. 

Offer för modern krigföring

Den moderna krigföringen har förändrats, soldater är numera mer skyddande än civila. Utöver att barnen riskerar sina liv genom att gå skolan, då skolor i den moderna krigföringen är måltavlor, så löper de stor risk att utnyttjas i krig. 

Sprider sig

I rapporten beskrivs ett copycat-beteende, när krigsherrar hittat en ny metod för att utnyttja barn i konflikter, kommer fler att följa efter och metoderna sprids. 

Ett exempel är hur barn blivit tvingade att utföra självmordsdåd i Palestina, något som sedan har spridit sig till Afghanistan, Colombia och Somalia.

Särskilt utsatta

Hälften av alla 357 miljoner barn som lever i krigets skugga är särskilt utsatta för risken att dödas, lemlästas, bli rekryterade av krigförande grupperingar eller bortförda. De riskerar att attackeras när de befinner sig i skolan eller på sjukhuset och de riskerar att inte få ta del av det humanitära biståndet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.