Angela Merkel gör ett nytt försök att hitta en regeringspartner. Foto: TT

Merkel måste lyckas med trilskande socialdemokrater

Publicerad
Analys ·

Drygt två månader efter valet till den tyska förbundsdagen görs nya försiktiga försök att bilda regering. För förbundskansler Angela Merkel är det viktigt att få till stånd en koalition med de motvilliga Socialdemokraterna. Hennes ställning är hotad om hon inte lyckas.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Socialdemokraterna, SPD, är under hård press att delta i ännu en så kallad  ”GroKo”, Grosse Koalition, en stor koalition tillsammans med Angela Merkels Kristdemokrater, CDU, och dess systerparti i Bayern, CSU.

SPD gjorde i september sitt sämsta val sedan kriget och skyller förlusterna på det förra regeringssamarbetet med Merkel. Båda partierna förlorade skaror av väljare, främst till det liberala partiet FDP och till det högernationalistiska Alternativ för Tyskland, AFD.

Val i Tyskland 2017

Besviken Schulz

SPD:s partiledare Martin Schulz lyckades inte övertyga väljarna om tydliga skillnader mellan de två regeringspartierna. Besviken deklarerade han direkt efter valet att SPD skulle gå i opposition för att hämta nya krafter och reformera partiet.

Merkels första försök att efter valet bilda regering ihop med Liberalerna och De Gröna sprack. Därmed återstod tre alternativ: nyval, minoritetsregering eller att försöka få Socialdemokraterna att ta sitt ansvar i en ny stor koalition.

Motvilliga samtal

Den populäre presidenten, Frank-Walter Steinmeier, har klivit fram och vridit om armen på den trilskande Martin Schulz som nu motvilligt tvingats börja samtala med Angela Merkel om en ny koalition.

Men i stället för en ”GroKo”, har Schulz lanserat en ny förkortning i det politiska språket – han vill ha en ”KoKo”. Det står för kooperationskoalition och ska markera tydligare skiljelinjer mellan partierna.

Egen politik viktig

Schulz idé är att inte komma överens om en gemensam detaljerad agenda med Merkel utan bara om några centrala teman. Tanken är att det ska bli tydligare vid omröstningar i förbundsdagen att Socialdemokraterna har en egen politik och hållning i olika frågor.

Trycket ökar på den socialdemokratiske partiledaren Martin Schulz att ingå i en koalitionsregering med Angela Merkels CDU. Foto: TT/AP

Merkel kommer att behöva göra stora eftergifter och ge feta ministerposter till SPD för att få till stånd den stora koalitionen. Om det i stället blir ett nyval kommer hennes kandidatur att ifrågasättas. Sannolikt kommer även Martin Schulz att utmanas inför ett nyval.

Merkels sista

Om Angela Merkel lyckas sy ihop en stor koalition blir detta hennes fjärde mandatperiod och troligen hennes sista.

Under de kommande åren behöver hon släppa fram nya ansikten och hennes efterträdare måste få tid att etablera sig i god tid inför nästa val.

Två personer har på senare tid trätt fram ur kulisserna som tänkbara kandidater: Julia Klöckner, som är vice ordförande i CDU, och den mer konservative Jens Spahn, statssekreterare i finansdepartementet.

De första trevande samtalen inleds nu och mycket tyder på att den stora koalitionen kommer till stånd. Men tyskarna får vänta en bra bit in på det nya året innan deras land återigen har en regering.

Valresultat för de tyska partierna efter valet till förbundsdagen den 24 september 2017 och jämförelse med valet 2013. Foto: SVT Design

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val i Tyskland 2017

Mer i ämnet