• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Libanons premiärminister Hassan Diab. Foto: TT

Premiärministern: Hela regeringen avgår

Uppdaterad
Publicerad

Hela Libanons regering avgår, meddelar premiärminister Hassan Diab i ett tal som bekräftar uppgifterna tidigare under måndagen från landets hälsominister.

Beskedet ges efter att avgångskraven på ledande politiker har ökat efter förra veckans explosioner i Beirut. Under talet beskrev Hassan Diab hur katastrofen var ett resultat av omfattande korruption, utan att själv hävda att han bar något ansvar för den.

Vid 22-tiden lokal tid rapporterade nyhetsbyrån Reuters att presidenten godkänt premiärministerns ansökan om regeringens avgång.

Explosioner i Beirut 2020

Diabs tal bekräftade flera av de uppgifter om regeringens avgångar som florerade under måndagen, då flera av hans ministrar även valde att avgå.

Förutom justitieminster Marie-Claude Najm lämnade även finansminister Ghazi Wazni in sin avskedsansökan.

”Pressen har aldrig varit större”

Redan innan premiärministerns besked talade mycket för att regeringen skulle upplösas, enligt SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren.

– Pressen har nog aldrig varit så stor på en regering i Libanon att avgå. Folk är otroligt upprörda över det som hände förra veckan, sa hon några timmar innan premiärministerns tal.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) hoppas att dagens besked följs av handling.

”Det är viktigt att regeringens avgång nu leder till större ansträngningar för att möta den libanesiska befolkningens rättmätiga krav på reformer. Den ekonomiska krisen och korruptionen måste bekämpas”, skriver hon i en kommentar till TT.

Missnöjet med regeringen har varit stort och under helgen uttrycktes det i form av omfattande demonstrationer.

Drabbad av flera kriser

På bilder från nyhetsbyråer syns hur demonstranter kastar sten mot säkerhetsstyrkor, som svarar med tårgas.

– Den nivå av våld som jag såg säkerhetsstyrkorna använda – med stora mängder tårgas och gummikulor – bara dagar efter att stadens skakats av den massiva explosionen, har bara fått vreden att växa, säger Stina Blomgren.

Landet var redan tidigare hårt drabbat av politisk och ekonomisk kris, vilken förvärrats under coronapandemin. För många var tisdagens katastrofala explosion i Beiruts hamn droppen som fick bägaren att rinna över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i Beirut 2020

Mer i ämnet