Polis kontrollerade under torsdagen paket som skickades via det amerikanska postverket. Den här bilden är tagen utanför postkontoret i Delaware, ett område inom vilket två av paketen skickades. Foto: TT/Mark Makela

FBI: Vita pulvret på CNN:s redaktion ”inte biologiskt farligt”

Uppdaterad
Publicerad

En terrorutredning har tillsats i USA efter upptäckten av tolv sprängladdningar. Enligt FBI:s assisterande direktör William Sweeney är det vita pulvret som hittades i ett av paketen ”inte biologiskt farligt”. Polisen riktar nu sitt fokus på ledtrådar i delstaten Florida, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Hittills har tolv sprängladdningar hittats. De flesta har varit adresserade till politiker, däribland Hillary Clinton och Barack Obama, men två av brevbomberna har även skickats till andra välkända personer i USA, skådespelaren Robert De Niro och miljardären George Soros.

I ett av paketen, som skickades till CNN:s redaktion, fann man även ett kuvert som innehöll ett vitt pulver. Under en presskonferens som hölls torsdag kväll, svensk tid, bekräftade William Sweeney från FBI, att pulvret ”inte var biologiskt farligt” samt att man nu fortsätter med analysen av innehållet.

”Definitivt terrorism”

Under samma presskonferens framhöll New Yorks borgmästare, Bill de Blasio att alla invånare i staden är säkra och att man ”kommer att hitta de skyldiga”. Han sa även att man kommer att ta ”proaktiva steg för att skydda dem som är under attack” och att det ”absolut rör sig om terrorism”.

Samtliga paket som upptäckts i dagarna kommer att analyseras vid FBI:s labb i Quantico.

Ledtrådar i Florida

Utredningen av brevbomberna är enligt FBI i ett tidigt skede, just nu ligger fokus på ledtrådar som finns i delstaten Florida, i sydöstra USA. Man utesluter inte att fler paket än de som hittills hittats kan ha skickats till ytterligare personer, skriver nyhetskanalen CNN.

Det är fortfarande oklart vem eller vilka som ligger bakom bomberna som man tror har riktats mot personer kritiska till USA:s president Donald Trump.

Ingen av bomberna har än så länge detonerat, och ingen person har kommit i fysisk skada, enligt CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.