Den tidigare IMF-chefen Carlo Cottarelli i uppdrag att bilda en tillfällig regering i Italien. Foto: AFP/TT

Nyval väntar i Italien efter månader med politisk kris

Uppdaterad
Publicerad

Nyval väntas hållas i Italien till hösten eller i början av 2019. Det meddelar den nye premiärminister Carlo Cottarelli, enligt AFP. Han fick tidigare under måndagen i uppdrag att bilda en tillfällig regering i ett försök att lösa den politiska krisen.

Italiens president Sergio Mattarella kallade vid lunchtid till sig Carlo Cottarelli, som tidigare varit chef på internationella valutafonden, IMF. Under mötet fick han presidentens mandat att bilda en tillfällig regering i landet efter månader med turbulens.

I ett uttalande efter utnämningen meddelade Cottarelli att det kommer hållas ett nyval i Italien senast i början av 2019, enligt nyhetsbyrån AFP. Men om den tillfälliga regeringen inte vinner förtroendeomröstningen i parlamentet kommer nyval hållas i höst.

Val i Italien 2018

Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, tror dock att den tillfällige regeringen kommer få problem.

– Regeringen kommer nog att sitta rätt stilla i båten tills dess att det blir nyval i så fall. Italiens ekonomi är ju inte i den bästa situationen, men några stora genomgripande reformer kan man hur som helst inte göra, säger hon till TT.

Svårt att tillsätta en regering

Beskedet kommer efter att landets tilltänkte premiärminister Giuseppe Conte har kastat in handduken, sedan Mattarella nobbat hans förslag till ekonomiminister, den 81-årige ekonomen Paolo Sanova. Han har tidigare talat om att Italien ska lämna euron.

Sedan valet i mars i år har det varit svårt för landet att tillsätta en regering. Mitten-höger koalitionen med bland annat Silvio Berlusconis Forza Italia och Lega fick tillsammans 37,5 procent av rösterna och Femstjärnerörelsen fick motsvarande 32 procent. Alla partiledarna utropade sig till segrare. Sedan dess har det varit fram och tillbaka kring vilka som kan bilda regering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Italien 2018

Mer i ämnet