Justitiekanslern Geoffrey Cox som ska göra bedömningen om Brexit-skyddet nu är tillräckligt starkt.

Pungskyddet i brexit-dramat täcker inte tillräckligt menar justitiekansler Cox

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Tisdagen här i London handlar om hur de åtta nya sidorna text som EU och Storbritannien enades om sent igår kväll ska tolkas. Ifall delen som rör försäkringen för Irlandsgränsen verkligen är förändrad, eller om man bara har sminkat upp grisen som röstades ner med stora siffror i januari. Ytterst handlar det faktiskt om en suspensoar, ett pungskydd.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Det låter kanske pubertalt, vilket inte vore första gången i brittisk politik. Men skyddet mot att Storbritannien i nödfall riskerar bli kvar i EU:s regelverk för evigt, om man inte lyckas enas om den framtida relationen efter brexit, har kallats – pungskyddet, the codpiece.

Ordet har uttalats även i talarstolen i underhuset. Och eftersom det är justitiekanslern Geoffrey Cox jobb att bedöma som om skyddet nu är tillräckligt starkt i och med de nya textsidorna, så har det kallats för Cox pungskydd.

Brexit

”Mycket osannolikt”

De som hoppats att Geoffrey Cox skulle ge tummen upp för det förstärkta skyddsplagget blev besvikna vid lunchtid när han slog fast att risken att bli fast finns kvar. Åtminstone i teorin. Men i nästa andetag strök han under att det är mycket osannolikt att EU skulle binda fast landet, eftersom de nya tilläggen också sätter press på EU.

Ont om stöd

Hans exakta formuleringar kommer vändas och vridas ända fram till kvällens omröstningen. Men utan stöd från vare sig nordirländska stödpartiet DUP eller den konservativa gruppen med de hårdaste brexitförespråkarna, ERG, väntas regeringen förlora ikväll. Igen. Och därmed riktas blickarna istället redan mot morgondagen.

Troligt med nej

På onsdagen kommer en ny omröstning hållas. Ska man lämna EU utan avtal? Hittills har parlamentet signalerat att majoriteten vill undvika avtalslöst utträde. Många tror därför att nej är det troligaste svaret.

Torsdagen kan då bli dagen för veckans tredje och sista omröstning. Ska regeringen försöka skjuta fram utträdesdatumet som ligger bara två veckor fram i kalendern? Detta har regeringen hittills avvisat. Men de som hoppas på en andra folkomröstning eller på ett nyval skulle rösta ja.  Från EU:s sida är dörren öppen för att skjuta fram brexit, om än motvilligt i några länder.

Men det kommer inte ske villkorslöst. EU kan komma att föredra en längre förlängning snarare än en kortare. För om inte ett förstärkt pungskydd har räckt, ser inte Bryssel vad två extra månader fram till EU-valet ska hjälpa brittiska regeringen. Annat än att ge mer tid åt diskussioner.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brexit

Mer i ämnet